Nordkorea bakom Kim Jong un En humanitär katastrof

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nordkorea bakom Kim Jong un En humanitär katastrof - Tonen i internationell säkerhetspolitik har hårdnat efter tisdagens avfyrande av en nordkoreansk robot över japanskt luftrum. Men bortom Kim Jong-uns provokationer och en upptrappad retorik finns en humanitär kris som saknar motstycke, menar bland annat FN och Amnesty.

Omvärldens reaktioner lät inte vänta på sig efter Nordkoreas testskjutning av en ballistisk robot som passerade japanskt territorium. FN:s säkerhetsråd kom med ett enhälligt fördömande som menade att uppskjutningen var ett hot mot samtliga FN:s medlemsländer. Donald Trump konstaterade att när det gäller Nordkorea behåller han alla "möjligheter på bordet", vilket av många har tolkats som ett hot om kärnvapenangrepp mot landet.

- Nordkorea är ett oerhört, oerhört stängt land där befolkningen lever under ett konstant förtryck när det gäller de mänskliga rättigheterna. Det råder så gott som total avsaknad av åsiktsfrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet, säger hon och fortsätter:

- Det är alltid de civila som glöms bort i krig. Tänk då i ett land som är så oerhört stängt som Nordkorea, där det inte går att få några korrekta uppgifter om hur det faktiskt ser ut och hur befolkningen lider. Vi får inte ens det idag, och man kan ju tänka sig att det skulle bli ännu svårare i en krigssituation.

År 2014 rapporterade FN:s råd för mänskliga rättigheter om grova och systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter i landet, vissa så grova att de kan betecknas som brott mot mänskligheten. Rapporten sammanfattades med orden: "tyngden, omfattningen och naturen av dessa kränkningar visar en stat som saknar motstycke i vår samtida värld".

Enligt FN-rapporten beräknas 70 procent av Nordkoreas befolkning ha otillräcklig tillgång på mat och 40 procent - runt tio miljoner människor - är undernärda. Dessutom rapporteras runt fyra miljoner människor leva utan hållbar tillgång på dricksvatten, något som drabbar barn allra hårdast. Den totalitära regimen kontrollerar och styr sina medborgare med järnhand och oliktänkande fängslas, försvinner eller skickas till arbetsläger.

- Befolkningen lever under en ständig skräck för de fängelseläger som hotar de nordkoreaner som inte håller sig inom ramarna. I de åtminstone fyra läger som vi vet om sitter över 100 000 människor fängslade - både män och kvinnor och barn. De utsätts för grava kränkningar i form av bland annat tvångsarbete, tortyr och våldtäkter. Det är fruktansvärda berättelser som vi har hört själva från människor som flytt, berättar Ami Hedenborg.

Ett storskaligt krig och ett kollapsat Pyongyang skulle innebära en stor flyktingström. Hundratusentals - eller till och med miljoner - människor kan då tvingas fly till exempelvis Sydkorea. Men i det stängda Nordkorea är det få som ens lyckas fly, enligt Amnesty. Regimen håller sin befolkning hårt bevakad.

- De tillåter inte folk att lämna landet. Det finns en oerhörd bevakning av befolkningen. I medierapporter och andra rapporter finns uppgifter om att människor som hjälpt andra att fly har avrättats, säger Ami Hedenborg.

En väpnad konflikt eller ett krig i landet skulle innebära oerhörda och svåröverskådliga konsekvenser för civilbefolkningen, menar hon.

- Ja, det går inte att föreställa sig. Krig i sig drabbar ju alltid civilbefolkningen - tänk då i Nordkorea där man inte själva skyddar sin civilbefolkning eller släpper in hjälp. Det är förstås väldigt oroande om något sådant skulle ske. Civilbefolkningen skulle vara oerhört hårt ansatta.

Källa - 2017-08-31 10:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+