Nu blir omslagsflickan deporterad

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nu blir omslagsflickan deporterad - Bilden togs i ett flyktingläger och publicerades i National Geographic på 80-talet. I förra veckan greps Sharbat Gula, anklagad för att leva i Pakistan med falska id-handlingar. När hon framträdde inför domstolen på fredagen erkände hon, enligt advokaten Mubashar Nazar som också säger att hon har avtjänat det mesta av straffet.

Efter domen har hon talat med nyhetsbyrån AFP från ett sjukhus i staden Peshawar där hon vårdas för hepatit C. Gula uppger att hennes make och en av hennes döttrar har dött av hepatit C. Hon sade också att hon betraktar Pakistan som sitt hem eftersom hon levt där länge.

Afghanistans konsulat meddelar att hon har betalat böter, och att hon kommer att få hjälp att ta sig till Afghanistan på måndag.

- I årtionden var hon världens mest kända flykting och symbolen för Pakistans generösa flyktingmottagande. Nu blir hon i stället en symbol för dess grymhet, säger Champa Patel, Amnesty Internationals Sydasienchef.

Fotografen Steve McCurry, som tog bilden av Sharbat Gula som barn, återfann henne 2002 i en afghansk by. Då var hon gift med en bagare och hade tre döttrar.

Pakistanska myndigheter uppger att hon ansökte om id i Peshawar 2014 på falska grunder.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR återvänder nu hundratusentals afghaner till hemlandet av fruktan för skärpt flyktingpolitik i Pakistan

Källa - 2016-11-04 21:24

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+