Nu blir vi tio miljoner

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nu blir vi tio miljoner - 9 999 998, 9 999 999, 10 000 000. . .

På fredag blir Sveriges befolkning tio miljoner. Det tror i alla fall Statistiska centralbyrån, som efter konstens alla regler har försökt följa befolkningsökningen i realtid med hjälp av en "befolkningsklocka", trots att det - egentligen - är omöjligt.

Så sent som för bara ett par veckor sedan trodde myndigheten att det skulle inträffa först i mitten av februari, men blev tvungen att ändra prognosen när klockan plötsligt började ticka fortare än väntat.

- Vi blev själva förvånade, att det gick så fort mot slutet, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Klockan bygger på förändringar i befolkningstillväxten enligt den senaste publicerade månadsstatistiken, jämfört med motsvarande månad året innan.

Att veta exakt när vi passerar tiomiljonersstrecket, eller vem som blir den tiomiljonte invånaren, är i praktiken omöjligt, förklarar Tomas Johansson, på grund av fördröjningar av vissa inrapporterade uppgifter samt att klockslag saknas för många beslut.

Men i princip kan den tiomiljonte personen vara ett nyfött barn som blir folkbokfört i Sverige, en "hemvändare", det vill säga en person som vuxit upp i Sverige, men som nu flyttat tillbaka, eller en asylsökande alternativt en student eller arbetskraftsinvandrare som beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

- När någon beviljas uppehållstillstånd blir personen folkbokförd i Sverige, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare, på Skatteverket.

Men även i ett något längre perspektiv har Sverige haft en ovanligt hög befolkningstillväxt. Mellan åren 2010 och 2015 växte Sveriges befolkning i snitt med drygt fyra procent per år. Bland EU:s 28 medlemsstater var det bara Luxemburg som hade en snabbare ökningstakt. Snittet för hela EU var blygsamma en procent.

Fruktsamheten i Sverige är relativt hög, åtminstone i jämförelse med många andra europeiska länder, men den mest avgörande drivkraften bakom tillväxten har varit och är invandring.

- Den blev mycket högre än vad vi trodde för bara några år sedan. För tio år sedan, 2006, sade prognoserna att vi skulle bli tio miljoner invånare först 2029, så det har gått mycket fortare än någon kunde tro, säger Tomas Johansson.

Hur ser framtiden ut?

- Det är väldigt svårt att säga. Det hänger mycket på om människor fortfarande kommer att tycka att Sverige är ett attraktivt land att flytta till eller inte.

Hur firar man tiomiljonersstrecket som en befolkningsstatistiker?

- I princip är det som en vanlig dag på jobbet, även om jag hört att enhetschefen ska bjuda på tårta.

Statistiska centralbyrån (SCB) har först befolkningsstatistik sedan 1749. Då bestod Sveriges befolkning av blygsamma 1 764 724 invånare. År 1863 var vi fyra miljoner och 1923 passerade vi sex miljoner invånare. År 1969 var det dags för åtta miljoner och nu blir vi tio miljoner.

Enligt den senaste prognosen väntas befolkningsökningen fortsätta. År 2024 väntas vi nå elva miljoner och 2040 kan befolkningen ha ökat med ytterligare en miljon. Men ju längre fram i tiden prognoserna gäller, desto osäkrare blir de.

Källa: SCB

Källa - 2017-01-18 10:59

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+