Nu hejar alla på Island. Mycket är förlåtet.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nu hejar alla på Island. Mycket är förlåtet. - En vacker junikväll i Reykjavik har något magiskt över sig. Solen dröjer sig kvar och natten är ljus. En sådan kväll för drygt ett år sedan minglade glada islänningar och något dämpade tjecker utanför Laugavegurs krogar.

Island hade skrällsegrat mot Tjeckien på hemmaplan och var på väg mot EM.

Junikvällen i Nice var betydligt mörkare, men ur isländsk synvinkel hade den ändå ett magiskt skimmer över sig. För motståndarlaget var det tvärtom - England fick uppleva ett nesligt uttåg ur fotbolls-EM. Nästan som ytterligare ett brexit.

Island har flyt, Lars Lagerbäcks lag har det där lilla extra som är så svårt att definiera och som växer med framgång. Men som ändå har sin grund i envishet, skicklighet och disciplin.

Det minsta nordiska landet, med 330 000 invånare och sitt isolerade, men strategiskt viktiga läge i Nordatlanten, sticker gärna ut.

I Reykjavik har det nu varit glada kvällar med storbilds-tv och fotbollsstämning. För bara några månader sedan stod ilskna demonstranter utanför Alltinget och krävde statsminister Sigmundur David Gunnlaugssons avgång, sedan det avslöjats att han varit delägare i ett brevlådeföretag på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.

Uppgifterna om den isländske statsministerns affärer fanns bland dokumenten från den Panamabaserade advokatfirman Mossack Fonseca, som avslöjades genom internationellt journalistsamarbete. Gunnlaugsson avgick som en följd av protesterna.

Ilskan mot statsministern blev extra stor eftersom han gått till val på att ta itu med korruption och skatteflykt och städa upp i resterna efter landets djupa ekonomiska kris 2008, som orsakades av oansvariga bankaffärer och bristande kontroll. Och som drabbade befolkningen hårt.

Men den drabbade inte bara Island. Upprördheten var stor i Storbritannien och Nederländerna när skulder inte betalades tillbaka. Istället bredde ett askmoln ut sig över Europa efter Eyjafjallajökulls utbrott2010och stoppade flygtrafiken. Det senaste kunde knappast Island hjälpa, men irritationen över landet växte.

Islands ekonomi har hämtat sig. Men i ett litet land där alla känner alla ökar risken för korruption. Det behövs tydliga regler, kontroll och transparens.

Misstron mot de etablerade politikerna, som lever kvar efter kraschen, har fått ny näring av avslöjandet om Gunnlaugssons skatteplanering. Det är inte en tillfällighet att uppstickarna, Piratpartiet, i opinionsundersökningar under våren varit landets största parti.

Natolandet Island har inte riktigt velat ta steget till medlemskap i EU. 2015 drog Island tillbaka sin ansökan, men är som EES-land en del av den inre marknaden. Island vill skydda sin fiskeindustri och har varit restriktivt när det gäller invandring - tills många islänningar ifjol krävde att Island skulle ställa upp och ta emot fler flyktingar och bli mer öppet mot omvärlden.

En ren överlevdnadsstrategi. Ett litet land klarar sig inte isolerat. Turismen håller på att gå om fisket som landets viktigaste näring; Island lockar ju med vild natur och exotiskt sagolandskap. Fast för att fotbollslaget skulle slå världen med häpnad behövdes hjälp utifrån. Ensam är stark. De som samarbetar är starkare.

Källa - 2016-06-28 19:27

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+