Nu kan Sverige dansa med de stora.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nu kan Sverige dansa med de stora. - Med en liten marginal vann Sverige den åtråvärda platsen i FN:s säkerhetsråd. Vid den hemliga omröstningen i FN-högkvarteret i New York landade stödet för den svenska kandidaturen på 134 röster, fem fler än de 129 som behövdes.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är att gratulera. Sedan hon tillträdde efter valet 2014 har utrikesdepartementet arbetat hårt för att vinna den prestigefyllda platsen. Sverige får nu i två år dansa med de stora elefanterna och vara med i världens högsta beslutande säkerhetsorgan. Inte illa för en nation i Europas utkant.

Frågan är dock vad de svenska diplomaterna kan uträtta som andra inte kan. I likhet med Nederländerna och Italien, de två andra kandidatländerna, är Sverige bundet av EU:s gemensamma utrikespolitik.

Att säkerhetsrådet är fullständigt i händerna på de fem permanenta medlemmarna - med vetorätt - gör också att det blir handlingsförlamat så fort till exempel USA:s, Kinas eller Rysslands särintressen berörs.

Möjligen kan diplomaterna bidra med lite av den samförståndsanda och kompromisskultur Sverige brukar berömma sig för. Om det fungerar är en annan sak.

Under tiden väntar pressande och närliggande problem på lösningar: flyktingkrisen, den störda Öresundsintegrationen och brexit.

Källa - 2016-06-28 19:22

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+