Ny kritik för muntliga överenskommelser

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ny kritik för muntliga överenskommelser - GT avslöjade i januari hur social resursförvaltning betalade 2,1 miljoner kronor för flyktingplatser hos fotbollsklubben Qviding - utan skriftligt avtal.

Något som då försvarades av förvaltningens direktör Michael Ivarson.

I den aktuella Hero-granskningen får social resursförvaltning kritik för att tjänstemän återigen gjort just muntliga överenskommelser.

- Det visar att vi måste fortsätta jobba med de här frågorna. Särskilt chefer i nyckelpositioner har ett stort ansvar att leva efter de regler vi har, säger Marina Johansson, S, ordförande i nämnden för social välfärd.

Trots att fotbollsklubben Qviding var föremål för en pågående förundersökning om grovt bedrägeri riktat mot kommunen, anlitade social resursförvaltning förra hösten klubben för att ordna boenden under den pågående flyktingkrisen.

I GT:s avslöjande i januari framgick att Qviding kunde fakturera kommunen över 2,1 miljoner kronor. Och att denna överenskommelse var muntlig - mot alla regler. Till slut blev summan nära 2,6 miljoner kronor.

Då försvarade social resursförvaltnings direktör Michael Ivarson förfarandet med muntlig överenskommelse.

- Det var en så akut situation så vi fick en lista av fotbollsförbundet på klubbar som ville hjälpa till i det här läget. Och Qviding var längst upp på den listan. Vi kontaktade dem och de kunde öppna dagen efter. Det var så det gick till, förklarade Michael Ivarson då förloppet för GT.

Kommunens egen utredning visade senare att förvaltningen brutit mot sin egen policy och sina egna riktlinjer då miljonavtalet aldrig skrevs ner.


Lärde inte av misstag

Nu har det alltså hänt igen. Social resursförvaltningen ser inte ut att ha tagit lärdom av misstaget i fallet med Qviding. Trots att en rapport då slog fast att man brustit i hanteringen av upphandling och inköp, och trots att stadsledningskontoret uppmanade förvaltningen att se över sina interna rutiner och förbättra den interna styrningen och kontrollen - av just det som den nya rapporten nu anmärker på.

Ivarsson beställde för några veckor sedan en utredning av hur bland annat tidigare verksamhetschefen Veronica Morales skött kontakterna med flyktingjätten Hero. Under onsdagen kom rapporten som är tydligt kritisk till hanteringen av avtal och betalningar till Hero.

Där framgår att betalningar gjorts efter muntliga överenskommelser och att skriftliga avtal inte hittats.

Ivarsson gjorde för ett par dagar sedan en anmälan till riksenheten för korruption. Vad gäller överenskommelser om betalningarna som gjorts utan skriftligt dokumentation sa han då:

- Det är i så fall ett brott mot delegationsförordningen. Jag låter nu polis och åklagare utreda detta.

Under torsdagen vill Michael Ivarson inte ställa upp på en intervju och svara på frågor om förvaltningsledningens ansvar. Men i onsdagens "Uppdrag granskning" i SVT kommenterade han sitt ansvar så här: "Har jag gjort fel så ska det ju självklart granskas också".

Kommunalråd Marina Johansson, S, är ordförande i nämnden för social välfärd. I SVT:s "Uppdrag granskning" framkom att hon undertecknade det sista avtalet med Hero som också var det mest lukrativa för bolaget.

- Hade jag då vetat vad jag vet nu hade detta aldrig kommit till nämndens bord och jag hade aldrig skrivit på, säger hon till GT.


"Chefer har stort ansvar"

Vilket ansvar har den högsta förvaltningsledningen för det som hänt?

- Förvaltningen och Göteborgs stad har många riktlinjer och policys när det gäller intern kontroll och jävsregler. Det ska alla medarbetare följa och känna till. Är man chef har man ett stort ansvar. Särskilt chefer som sitter på nyckelpositioner och har avgörande inflytande i förhandlingar i upphandlingsfrågor. Lever man inte efter de regler som finns ska det utredas och det ska bli konsekvenser av det, säger Marina Johansson.

Social resursförvaltning har tidigare, i samband med Qviding-överenskommelsen, fått kritik för att muntligen ha ingått avtal utan att sedan gjort en skriftlig dokumentation. Hur kunde det hända igen?

- Det visar att vi måste fortsätta jobb med de här frågorna. Vi kan ha jättemycket riktlinjer och policys men sedan är det trots allt ingen garanti för att det aldrig händer igen. Förra onsdagen gav vi i nämnden i uppdrag till förvaltningsdirektören att säkerställa att alla anställda har kunskap om jävs- och korruptionsfrågor och regler kring det.

Källa - 2016-11-03 16:17

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+