Nya förslaget kan slå hårt mot kommunerna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nya förslaget kan slå hårt mot kommunerna - Sänkta ersättningar för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn kan bli en miljardsmäll för Sveriges kommuner.

- De som bedriver hem har kunnat ta väldigt bra betalt, samtidigt som vi ser att behoven är väldigt stora på andra områden, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT.

Regeringen ser nu över sina kostnader för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. I ett nytt förslag så planerar man att kraftigt sänka ersättningen till kommunerna, som inte längre slentrianmässigt ska kunna placera flyktingbarn på dyra HVB-hem.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson innebär förslaget en stor besparing för staten. Det kan handla om mångmiljardbelopp.

- Anledningen till att vi gör det är att vi ser att de pengarna i dag används till sådant som vi inte har så stor nytta av, säger hon.

Förslaget innebär att ersättningssystemet ska bli mer schablonmässigt, och skickades på remiss tidigare i veckan.


Billigare stödboenden ska uppmuntras

Ersättningen för ett ensamkommande barn eller ungdom sänks från 1 900 till 1 350 kronor per dygn, oavsett om man bor i ett stödboende eller ett HVB-hem. Tanken är att sänkningen ska bli en morot för kommunerna att starta fler billiga stödboenden.

- Jag tror att väldigt många av de ensamkommande som kommer till Sverige inte behöver den stora omsorgsapparaten som finns på ett HVB-hem, säger Ylva Johansson vidare och menar att förslaget kommer att innebära ett slut för placeringar på dessa dyrare hem.

Ytterligare ersättningsnivåer för olika kategorier av sökande kan också komma att sänkas.

Hos Sveriges kommuner och landsting, SKL, ser man både för- och nackdelar med förslaget.

- Vi är jätteöverens om att schabloniserade bidrag är bra, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, till SVT, men tillägger att ett problem är att många kommuner sitter fast i långa kontrakt med HVB-hem, vilket kommer att innebära höga kostnader under en övergångsperiod.

- Vi vet inte exakt vilka belopp det är, men det är miljardbelopp för kommunsektorn.

Om förslaget klubbas igenom i riksdagen, kan de börja gälla från 1 januari.

Källa - 2016-06-22 22:27

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+