Nya uppgifter 176 byar har tömts i Burma

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nya uppgifter 176 byar har tömts i Burma - FN-chefen Antonio Guterres säger att en tredjedel av Burmas rohingya har drivits på flykt och att det kan beskrivas som etnisk rensning. En talesperson för Burmas president säger att 176 rohingya-byar nu är tomma efter att invånarna flytt, rapporterar AP.

FN:s säkerhetsråd uttrycker "djup oro" över läget i Burma och efterfrågar "omedelbara" steg för att stoppa våldet, rapporterar Reuters.

Och situationen i Bangladesh försämras för de flyende rohingyerna.

De två officiella flyktinglägren är redan överfyllda.

- De nyanlända flyktingarna behöver akut skydd, men det finns inget utrymme kvar, säger Duniya Aslam Khan vid FN:s flyktingorgan UNHCR.

Flyktinglägren Kutupalong och Nayapara, där UNHCR är verksamt, har vuxit sig dubbelt så stora sedan 25 augusti och är nu hem åt 70 000 personer.

Duniya Aslam Khan säger att det inte finns någon plats kvar i lägren för de ytterligare cirka 330 000 flyktingarna som anlänt sedan den burmesiska motoffensiven inleddes den 25 augusti i regionen Rakhine.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

- Folk bor med sina släktingar, i värdkommuner, i allmänna lokaler. Många bor i enkla temporära skydd, av plastmattor och liknande, vid vägkanter och flodbäddar, säger hon.

Hjälporganisationer kämpar med att nå ut till flyktingarna med hjälpen. På Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) i Bangladesh lyfter man också fram problemen med vädret.

- Det är häftiga regn. Det är mycket lera, det är väldigt smala vägar, det är logistiska utmaningar som alla möter och som försenar hjälpen, säger Misada Saif vid ICRC i Dhaka.

ICRC har de senaste dagarna skalat upp sina hjälpinsatser och satt in ett mobilt vårdlag och försöker hjälpa omkring 50 000 av flyktingarna. Bland annat arbetar man med att återställa brunnar och ledningar för att flyktingarna ska få tillgång till rent vatten.

- Maten är också prioriterad. I början hade alla tre mål mat om dagen. Nu är det på vissa håll nere i ett mål mat. Vi behöver skala upp insatsen och stödet, säger Saif.

Förutom väderproblemen är mobiltäckningen dålig, och att flyktinggruppen är så pass rörlig gör att det är svårt att göra uppskattningar om hjälpbehovet.

- Du kan vara på en plats där du räknat till 2 000 personer. Om du kommer tillbaka tre timmar senare kan de helt plötsligt vara 10 000 där. Det förändras fort, och det stora antalet anländande har chockerat alla, säger Saif.

Hon säger att bangladeshierna varit generösa mot flyktingarna under tre decennier, men att den lokala infrastrukturen nu är svårt ansträngd.

- Det är verkligen tid att hjälpa till nu. För det som händer vid Bangladesh gräns är överväldigande, säger hon.

Källa - 2017-09-13 12:55

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+