Nyanlända kan inte ges förtur till bomarknaden

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nyanlända kan inte ges förtur till bomarknaden - Regeringen fortsätter att pytsa över ansvar och kostnader till kommunerna. Ylva Johansson, ansvarig minister, visar bristande respekt för vår vardag, skriver fyra moderata kommunalråd.

Grunden för en snabb etablering och en stark integration är arbete, utbildning, bostad och inkludering i samhället. Kommuner runt om i Sverige sliter för att fler flyktingar ska bli skattebetalare, men arbe­tet försvåras när staten inte ger oss tillräckliga förutsättningar. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson ­visade nyligen på sin avsaknad av förståelse och ­respekt för den kommunala verkligheten, när hon underkände den numera vedertagna model­len med tidsbegränsade bostadskontrakt för nyanlända.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Våra kommuner har valt att hantera bosättningslagen med etableringsboende. Ett till­fälligt boende som sträcker sig i maximalt två år och några av oss har knutit det till del­tagande i etableringen. Etableringsboende är en välavvägd balansgång mellan att nyanlända snabbt ska komma i gång med etableringen, och att upprätthålla legitimiteten i bostadskön. SKL bedömer att 100 000 nyanlända behö­ver boende under kommande år.

Ylva Johansson vill se en gräddfil för ny­anlända till bostadsmarknaden. Det är den slutsats som går att dra av hennes uttalande att boendet som kommunen tillhandahåller ska vara permanent. Vilka andra grupper ska ha förtur, före hårt arbetande medborgare och unga som är redo flytta hemifrån? Varför vill Socialdemokraterna öppna upp en diskussion som ställer grupp mot grupp? Redan i dag ser 60 procent av kommunerna undanträngningseffekter. Det slår inte minst mot personer som blir kvar på kostsamma institutioner. Kommunernas kostnader stiger och skattebetalarna får stå för notan.

Socialdemokraterna borde ta initiativ till nödvändiga reformer som öppnar upp arbets­marknaden och bostadsmarknaden för ny­anlända, i stället för att fortsätta pytsa över ansvar och kostnader till kommunerna. Ylva Johansson har samordningsansvar för etableringen, där också bostadspolitiska frågor ingår. Initiativen för att möjliggöra fler bo­städer för nyanlända har helt lyst med sin frånvaro. Reformer för fler jobb lägger också grunden för att nyanlända ska kunna ta ­ansvar för sitt boende. Ylva Johansson bör därför genomföra följande reformer:

1. Ge kommunerna möjlighet att överta hela ansvaret under etableringen. Bosättningslagen har gett kommunerna ­ansvar för boende under etableringen, men Arbetsförmedlingen har fortsatt ansvar för etableringsinsatserna. Kommuner som visat sig lämpliga bör ges möjlighet att överta ansva­ret också för etableringen. Resultaten i etableringen är så låga att de flesta ändå hamnar i kommunernas försörjningsstöd ­efter två år.  

2 . Inför bidragstak så att det lönar sig bättre att arbeta. Det ska alltid löna sig att ­arbeta, men för flera hushåll överträffar de samlade bidragsinkomsterna poten­tiella arbetsinkomster med stor marginal. Ett bidrags­tak som begränsar den maximala bidrags­inkomsten, exklusive barnbidrag och bostadsbidrag, bör därför införas. Bidragen påverkar drivkrafterna för arbete, och höga nivåer riskerar att skapa fattigdomsfällor.

Klimatkollen med Jenny Stiernstedt. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

3 . Skärpt aktivitetskrav för försörjningsstöd. Kommuner bör vara skyl­diga att kräva motprestation. Vi vill skärpa social­tjänstlagen så att den tydligt slår fast att den som är arbetsför och kan arbeta också är skyldig att vara aktivt arbetssökande och stå till arbetsmarknadens förfogande. Forskning visar att aktivitetskrav bidrar till positiv förväntan och kortare tid i utanförskap.

4 . Inget försörjningsstöd innan avslutad etablering. Avslutad etablering bör vara ett villkor för försörjningsstöd. En sådan lagändring skulle dessutom lösa problemet med att kommuner i dag får stå för kostnader i glappet mellan Migrationsverkets dygnsersättning och Arbets­förmedlingens etableringsersättning.  

5 . Reformerad vuxenutbildning och SFI. Kommunerna bör få de samlade resurserna och ansvaret för vuxenutbildning, inklusive SFI. Med en frivux-reform och resultatbaserad ersättning ersätts fristående anordnare efter resultat, och skattebetalarna får mer kunskap för varje krona. Internationella erfarenheter visar att det skulle för­bättra resultaten och resurseffektiviteten.

6 . Förbättra förutsättningarna för att hantera bosättningslagen. Tillfälligt etableringsboende bör bli nationell norm. Där Migrationsverket har lägenheter bör dessa överlämnas till kommunerna för att användas som etableringsboende. Bostadsbidrag behöver kunna utgå också för delat boende, vilket i dag inte är möjligt.

7 . Begränsa föräldraförsäkringen och inför möjlighet att ställa krav på deltagande i SFI. Alliansregeringen begränsade retro­aktiviteten i föräldraförsäkringen till 90 dagar. Retroaktiviteten bör tas bort helt. Samtidigt behöver det bli möjligt att ställa krav på deltagande i SFI under tiden med föräldrapenning.  

Ansträngningar ska löna sig. Sverige ska vara ett land för människor som gör rätt för sig. Att ge vissa företräde till bostadsmarknaden, bara för att de är nyanlända, skapar orättvisor och ställer grupp mot grupp. I stället för att uppvisa bristande respekt och förståelse för kommunernas vardag, borde Ylva Johansson ägna sin tid och kraft åt att genomföra nödvändiga reformer för att Sverige ska klara av de stora integrationsproblem som finns, och de ännu större som väntar.

Oliver Rosengren (M)

kommunalråd, Växjö

Lars Rådén (M)

kommunalråd, Solna

Anna Jähnke (M)

kommunalråd, Helsingborg

Josefin Malmqvist (M)

kommunalråd, Sundbyberg

Källa - 2017-10-31 22:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+