Nytt MP uppror rebellgrupp utmanar med egen lista

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nytt MP uppror rebellgrupp utmanar med egen lista - Inför Miljöpartiets kongress utmanas partitoppen för första gången av en alternativ lista till partistyrelsen. Listan är kopplad till en rebellgrupp inom partiet som vill pressa ledningen.

De interna kraven handlar om att MP måste bli mer systemkritiskt och skapa strider - för att överleva.

Flera av det 40-tal miljöpartister och engagerade som samlas på Jädersbruk ekologiska och giftfria herrgård utanför Arboga i mitten av januari är rädda för repressalier från partiet.

Därför tas beslutet att inte filma mötesdeltagarna.

Det är ingen offentlig konferens, utan bara för speciellt inbjudna. Som MP-riksdagsledamoten Carl Schlyter, ex-språkröret Birger Schlaug, utkastade Femen-aktivisten Jenny A Wenhammar och flera miljöpartistiska kommunalpolitiker.

De enas i sin besvikelse över MP:s eftergifter i regeringsställning och kritik mot partiledningen och en bristande interndemokrati. Målet är att påverka kongressen som drar igång nu på fredag i Linköping - och det är här som idén föds om att utmana med en alternativ lista till partistyrelsen.

Sibylla Jämting, gruppledare i Region Jönköping, var med på Jädersbruk. Hon är en av två som under våren tagit fram listan.

- Vi vill väcka debatt och ifrågasätta. Vi får inte in hela listan, men jag tror att vi får in några på kongressen, säger hon.

Hon tillhör en högljudd minoritet som kräver mer radikal politik och mer systemkritik. Det handlar om medborgarlön, sänkt arbetstid, ändrat finanssystem och kritik mot tillväxt.

Partiledningens vill fokusera mer på klimatet. Men det finns en utbredd oro för att MP inte ska ha en chans i valrörelsen om man inte lyckas göra klimatfrågan till en politisk strid.

På den alternativa listan finns en handfull partitoppar från riksvalberedningens lista - men främst icke heltidsarvoderade politiker som är kritiska till partiledningen.

Som Anneli Vitterskog från Vadstena som vill slåss mot främlingsfientlighet eller Nicklas Börjesson, med rötter inom finansbranschen, som vill skapa ett grönt ekonomiskt nätverk inom partiet.

Bland annat Alice Bah Kuhnke, Jakob Dalunde och Per Bolund saknas.

En av dem som är med är även Peter Söderlund som 2015 petades från styrelsen efter sju månader.

- När jag gick in i partiet var det mer revolutionärt. Det kändes som att det tog stopp när vi skulle vara med och styra, säger han.

- MP måste bli mer kaxiga och stå för mer kontroversiella frågor.

Han menar att partiet har blivit toppstyrt, talar om en tystnadskultur ända ut i lokalföreningarna.

- Det var roligare i opposition faktiskt. Nu är det mer politiskt spel och falanger som håller ihop.

En annan på listan är Catrine Ek, gruppledare i Nynäshamns styre som på Facebook lajkade Schlaugs föreläsning på Jädersbruk.

- Det är för mycket centralisering i dag.

Även Catrine Ek vill se ett mer radikalism. Motgångarna i regeringen har kostat på.

- Vi måste fundera på om vi uppnår mer utanför inför nästa val.

Flera partiföreträdare SvD talar med säger att de hellre hade sett att MP haft den friare roll som Vänsterpartiet haft. MP har förlorat flera stora frågor under mandatperioden. Internt finns även ett missnöje med en rad småfrågor.

Samtidigt har den så kallade Gahrton-doktrinen präglat partiet. Det var grundaren Per Gahrton som i en rapport slog fast att MP till varje pris måste stanna kvar i en regering för att på sikt legitimeras -  även om man kortsiktigt förlorar på det.

- I teorin kan tesen stämma. Men det bygger ju på att man är skicklig, säger en MP-källa som menar att S inte känner att man måste ta hänsyn till MP.

- Den som aldrig är villig att lämna makten blir maktlös.

Det finns en stark kritik mot partiledningen om att kompisar - ofta från ungdomsförbund - rekryterats utan tillräcklig förankring i partiets bas. Deras viktigaste egenskap, enligt kritikerna, är deras lojalitet.

Samtidigt har de interna kritikerna fått det svårare. Partiets kongresser har blivit beskedligare. En orsak är att kommunavdelningar inte längre får skicka egna ombud, utan att regionala valdistrikt väljer ombud som i många fall är kompromissvilliga kommunalråd.

Majoriteten tros även sluta upp bakom partiledningen på kongressen och det finns en irritation inom den majoriteten mot medierna. En riksdagsledamot slänger på luren när SvD ringer.

- Ni medverkar till att förtala och minska ner. Media beskriver inte verkligheten. Jag vill inte medverka till någon smutskastning.

Det är väl känt att stämningen i riksdagsgruppen under lång tid varit dålig. En grupp på fyra ledamöter har periodvis inte varit med på möten. Efter vad SvD erfar fungerar samarbetet fortfarande dåligt i gruppen - och sprickan kvarstår.

Förre språkröret Birger Schlaug - som lämnade Miljöpartiet för 12 år sedan - var med under helgen på Jäderbruk. Han stödjer den alternativa listan och menar att delar av partistyrelsen bör bytas ut.

- Det skulle vara en tydlig signal till språkrören att våga vara lite modigare i sin relation till den löfvenska socialdemokratin, säger han.

• Absolut förbud för svensk vapenexport till diktaturer

• Införandet av en fredsminister.

• Flyktingpolitiken. Till kongressen har 19 motioner lämnats in bland annat med krav på en ny flyktingamnesti, ett kraftigt ökat antal kvotflyktingar, underlättande av familjeåterförening och att MP "med all kraft" ska verka för att den tillfälliga skärpningen av flyktingpolitiken försvinner.

Källa - 2017-05-22 08:22

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+