Nytt USA efter Donald Trumps triumf

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nytt USA efter Donald Trumps triumf - Scenerna utanför New York-hotellet där Trump utropade sig till segrare liknade inget annat: Rusiga unga män - och några kvinnor - svepte runt med Trumpflaggor och röda "Gör Amerika stort igen"-kepsar. Talkörerna avlöste varandra: "Lås in henne (Clinton)" och "Trump, Trump".

- Jag är så lycklig.  .  . Han kommer att göra det bra igen. Och han kommer att göra något åt invandringen, sade Capriana McMurray som klätt sig i fotbollströja med Donald Trumps namn och flera politiska knappar.

Hon och övriga miljontals människor som med sin valsedel underkände USA:s politiska etablissemang har enorma förhoppningar. De har lystrat till affärsmannens kontroversiella planer för ett nytt USA - som medier och analytiker dömt ut.

- Det här valet avgjordes av rasande vita arbetare, konstaterar Dale Kuehne, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm University i New Hampshire.

- Jag förstår att det kan ses som främlingsfientligt att vilja bygga en mur mot Mexiko och ta kontroll över gränserna. Men det är inte hela bilden. Trump vann för att många amerikaner förlorat sina jobb, för att lönerna är historiskt låga och för att folk kopplar låga löner till öppna gränser.

Statsvetare TT talat med är eniga om att Trump kommer att försöka leverera på löften som gränsmuren, att deportera papperslösa migranter och att riva upp president Barack Obamas sjukförsäkringsreform - som många väljare säger kostar mer än den smakar. Affärsmannen Trump har också sagt att han vill frysa USA:s klimatsatsningar, han har kallat klimatförändringarna för "en bluff". Vidare tänker han "slå ut" terrorrörelsen IS, ta tillbaka jobb som hamnat i låglöneländer och riva upp frihandelsavtal som Nafta.

- Jag tror handelsavtalen är döda. Både Stillahavsavtalet och det som håller på att förhandlas med EU (TTIP), säger Kuhne.

En stor utmaning för den politiska novisen Trump, som är mer av en förhandlande pragmatiker än en ideolog, blir att hela det sönderdelade USA efter en historiskt smutsig valrörelse. Trump har skapat rubriker med sina twittrade förolämpningar och sexistiska uttalanden, det finns inget givet recept för hur han ska bygga förtroende.

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, säger att det är välkänt att Trump har liten kunskap i politiska sakfrågor och att det därför blir extremt viktigt vem som "viskar i hans öra".

- När han vann partiets nominering var uppfattningen bland kongressens republikaner att de kan ha Trump sittandes i Vita huset, skrivandes under deras lagar. Men de underskattar nog hans behov av att vara i rampljuset.

Relationen till kongressen, där Republikanerna behåller majoriteten i båda kamrarna, är avgörande för Trump om han ska få igenom sin politik. Men hur han hanterar resten av världen är inte desto mindre viktigt. Många väljare hoppas dock på tydlig USA-fokus.

- Vi ska inte bry oss om syriska flyktingar när vi har krigsveteraner som tigger på gatorna, säger försäljaren Jerry Paul Pio utanför Trumps valvaka och sveper sin flagga tätare om sig.

Vid sidan av sin familj lyssnar USA:s nästa president Donald Trump på dessa:

Kellyanne Conway: kampanjchef som fått mycket beröm för sitt sätt att kalibrera sin chefs budskap i otaliga tv-intervjuer.

Chris Christie: tidigare åklagare och New Jerseyguvernör och den som leder Trumps övergångsteam.

Rudy Giuliani: New Yorks tidigare borgmästare som kampanjat intensivt för Trump. Tippas som möjlig justitieminister.

Newt Gingrich:"spin doctor" och tidigare talman i kongressen. Spekuleras bli utrikesminister.

Michael Flynn: pensionerad generalen som kan blir försvarsminister eller säkerhetsrådgivare

Corey Lewandowski: Trumps första kampanjchef som tvingades avgå efter kontroverser. Står fortfarande affärsmannen nära.

Källa: Politico, NBC med flera

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol, segrade övertygande den 8 november. Tillträder den 20 januari.

Källa - 2016-11-09 18:35

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+