Obama besöker Merkel en sista gång

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Obama besöker Merkel en sista gång - Flyktingkrisen och frihandelsavtalet TTIP står i fokus när USA:s president Barack Obama besöker tyska Hannover för ett informellt toppmöte med ledarna för de största EU-länderna.
Måndagens möte markerar också början till slutet för det nära samarbetet mellan Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Obamas besök i Tyskland blir sannolikt hans sista som amerikansk president. Med på mötet i Hannover finns Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Italiens premiärminister Matteo Renzi.

En av de mest brännande frågorna inför mötet är TTIP, det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA, som Obama vill få på plats under 2016. I en intervju med tidningen Der Spiegel säger USA:s handelsminister Penny Pritzker att EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och hennes amerikanska motsvarighet Michael Froman jobbar hårt med att nå målet. Men avtalet har mött massiv kritik på båda sidor av Atlanten - inte minst i Tyskland. I lördags gick tusentals människor ut på gatorna i Hannover för att demonstrera mot överenskommelsen, som kritikerna anser är odemokratisk och åsidosätter standarder för miljö- och djurskydd. Många bedömare tror att NSA-affären har bidragit till att försvaga tyska folkets förtroende för USA, något som nu spiller över på frågan om handel.

Även flyktingkrisen är ett ämne som ska diskuteras. I lördags besökte Angela Merkel Turkiet, där hon besökte ett flyktingläger nära syriska gränsen och träffade den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu. Regeringen i Ankara har tidigare hotat med att riva upp flyktingöverenskommelsen med EU om inte unionen håller sitt löfte om visumfrihet för turkiska medborgare - ett hot som upprepades i helgen.

- Frågan om att upphäva visum är avgörande för Turkiet, sa Ahmet Davutoglu.

Obamas besök hos Merkel markerar början till slutet för det nära samarbetet mellan de två ledarna, i och med att Obama kommer att lämna sin post efter presidentvalet i höst. Nyligen kallade den amerikanska tidningen The Atlantic Angela Merkel för Obamas "favoritallierade", och hävdade att Merkel är en av få världsledare som den amerikanska presidenten verkligen respekterar. Skälet ska bland annat vara den eftertänksamma ledarstil de av många anses ha gemensam.

Den bilden bekräftas av Obama i en intervju med tyska Bild. "Jag är stolt över att Angela är min vän", säger han till tidningen.

Källa - 2016-04-25 06:20

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+