Obama vill se snabb flyktinghjälp

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Obama vill se snabb flyktinghjälp - - Jag tror att fler och fler inser att det här (flyktingfrågan) är inget som kan isoleras.  .  . Hjälps vi inte åt kommer alla att påverkas, säger statsminister Stefan Löfven inför mötet.

Förutom Sverige är Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko och Tyskland med och håller i mötet. Löfven betonar att träffen ska ses som en startpunkt för att stärka de humanitära insatserna i närtid.

Obamas sammankomst är det andra flyktingtoppmötet i FN i New York, på lika många dagar. Till skillnad från i går deltar i dag enbart ett 40-tal länder, nationer som i och med anmälan förpliktar sig att hugga i och arbeta med frågan. Med 65 miljoner människor på flykt är målen för mötet ambitiösa: en 30-procentig ökning av bidragen till FN:s hjälpinsatser, en dubblering av antalet flyktingar som får nya hem, en miljon nya skolplatser för barn på flykt och en miljon fler flyktingar i arbete, enligt USA:s utrikesdepartement.

Obama vill se snabba insatser. För att lyckas med det håller han även en konferens med näringslivsrepresentanter timmarna före toppmötet.

- Regeringar kan göra mycket, men lösningarna måste komma från alla sektorer i samhället. Över 35 amerikanska bolag har hörsammat presidentens uppmaning att jobba med flyktingfrågan, berättar Ann Richards, USA:s biträdande utrikesminister med ansvar för befolknings-, flykting- och migrationsfrågor, vid en telefonbriefing.

Bland bolagen finns jättar som Johnson & Johnson men också uppstickare som Airbnb, enligt Richards.

Sverige väntas offentligöra flera insatser på mötet. När det gäller flyktingmottagandet poängterar dock Löfven att Sverige redan ökat andelen kvotflyktingar från 1 900 personer om året till 5 000 - en summa som ska ökas på med ytterligare 1 500 under nästa år.

- Vi har gått före och tagit ett större ansvar redan. Vårt budskap är att fler måste göra mer, säger han.

Toppmötets värdland USA har fått kritik för att man tagit emot så få flyktingar från främst Syrien. Richards säger att presidenten driver på för att de ska bli fler, att det totala antalet flyktingar i år snart är uppe i 85 000, varav 13 000 från Syrien.

- Vi borde kunna ta emot fler, vi är ett stort land med stark ekonomi och en tradition av att ta emot migranter. Det som sätter stopp är att vi måste screena alla för att säkerställa att de inte utgör något hot mot USA.

I ljuset av terrordåd världen över och attackerna mot USA:s östkust den 11 september 2001 är USA restriktivt med vem man tar emot. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump motsätter sig ett ökat flyktingmottagande och har bland annat föreslagit ett tillfälligt inresestopp för muslimer.

Omkring 65 människor världen över beräknas vara på flykt undan krig och katastrofer. Den genomsnittliga tid en person tillbringar i flyktingläger är 17 år.

Om alla människor på flykt skulle bo i samma land skulle det vara världens elfte största.

80 procent av världens flyktingar befinner sig i utvecklingsländer. Mer än hälften av dem - över 35 miljoner människor - befinner sig i enbart åtta länder. De är Turkiet, Pakistan, Libanon, Iran, Etiopien, Jordanien, Kenya och Uganda.

Samtidigt har sex av världens rikaste länder - USA, Kina, Japan, Storbritannien, Tyskland och Frankrike - tillsammans enbart tagit emot 1,8 miljoner flyktingar (eller 7 procent av det totala antalet), enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfam.

Kriget i Syrien, som nu är inne på sitt sjätte år, har skördat 300 000 dödsoffer. Närmare 5 miljoner syrier har flytt till främst grannländerna, enligt hjälporganisationen Care.

Källa: Regeringen, AFP, Oxfam och Care

Källa - 2016-09-20 06:28

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+