Obamas högra hand till Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Obamas högra hand till Sverige - Statsskuldsförhandlingar i Kina. Fredssamtal i Ukraina. Förhandlingar i Irak, Israel, Ryssland och Turkiet. Joe Bidens reseschema de senaste åren är svårslaget.

- Bidens utrikespolitiska erfarenhet var ett av skälen till att Barack Obama valde honom som vicepresident. Han hade varit i många av de aktuella länderna tidigare, under sin tid som ordförande i senatens utrikesutskott, säger Peter Dahlen, jurist och chef för Amcham, den amerikanska handelskammaren i Sverige.

Bar själv

Dahlen har vuxit upp i Delaware, den delstat som Joe Biden representerade i senaten under 36 år, samt arbetat som juridisk rådgivare för demokraten under dennes tid som senator. Han beskriver vicepresidenten som en tuff chef, men också en jordnära kille som aldrig lät någon kalla honom något annat än "Joe" och alltid envisades med att bära sin egen portfölj.

- Han växte upp i en arbetarfamilj och är en man av folket. Han är i Delaware så ofta han kan, han gillar att sitta på lokala kaféer och prata med folk.

Just arbetarbakgrunden - Bidens släktingar jobbade i gruvindustrin och hans far var bilförsäljare - är något vicepresidenten underströk när han nyligen kampanjade tillsammans med partikamraten och presidentkandidaten Hillary Clinton i sin födelsestad Scranton i vågmästardelstaten Pennsylvania.

Arbetarbakgrunden har också fört honom och statsminister Stefan Löfven (S) närmare varandra. Vid ett möte i Washington DC i fjol dunkade de varandra i ryggen och pratade om "vi arbetargrabbar". Enligt vad TT erfar kommer mötet mellan de två i Stockholm på torsdag att handla om globala arbetsfrågor samt det flyktingtoppmöte som bland andra Löfven och USA:s president Barack Obama ska stå värd för i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York i september.

Tågresenär

Nu 74-årige Bidens familjehistoria är väl känd i USA. Han gifte sig 1966 med Neilia Hunter som 1972 omkom i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. De två sönerna Beau och Hunter skadades men överlevde. Biden, som en månad tidigare valts till senator, sågs åren efter i princip varje kväll åka den 90 minuter långa tågresan från Washington DC hem till Wilmington för att natta sina söner. Han fick smeknamnet "Amtrack Joe" och blev något av en förespråkare för tågtrafik.

Biden gifte om sig 1977 med Jill Tracy Jacobs och paret fick en dotter. 1988 gjorde han sin första satsning på Vita huset, en kampanj som blev ett magplask då det visade sig att han plagierat ett tal av en brittisk politiker. 2007/2008 gjorde han ytterligare ett försök att bli president, men blev i stället Obamas vicepresidentkandidat.

Bota cancer

Som vicepresident har han fått många tunga frågor på sitt bord, vid sidan av de utrikespolitiska. Han har bland annat sjösatt ekonomiska stimulanspaket och jobbat med den i USA så känsliga frågan om skjutvapen och vapenlagar. Och när hans äldste son Beau i fjol avlidit i hjärncancer bad Obama - som ofta beskrivit Biden som en av sina närmaste vänner - honom att se över USA:s satsning på att hitta botemedel mot cancer.

- Om Hillary Clinton vinner valet i november tror jag att han kommer att fortsätta med det, spår Peter Dahlen.

Källa - 2016-08-21 13:48

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+