Också asylkrisen borde ha skötts bättre.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Också asylkrisen borde ha skötts bättre. - Riksrevisionen ger underbetyg åt regeringens och myndigheternas hantering av flyktingsituationen hösten 2015. Ingen katastrof, men heller inget att vara stolt över - så skulle den granskning Riksrevisionen presenterade på tisdagen kunna sammanfattas.

"Varken de regelverk som fanns för mottagandet eller kapaciteten hos kommunerna och myndigheterna var utformade för att ta emot så många människor under så kort tid", skriver de ansvariga för rapporten på DN Debatt.

Erfarenheterna från 1990-talets stora flyktingvåg från det forna Jugoslavien tycks inte heller ha satt något större avtryck, enligt Riksrevisionen.

Missgreppen hade varit lättare att överse med om flyktingvågen hösten 2015 kommit som en blixt från klar himmel. Det gjorde den inte riktigt.

Redan 2012 märktes en markant ökning av antalet asylsökande. Det året sökte 43 887 asyl. Året därpå var det 54 259 för att öka till drygt 81 000 år 2014, nästan lika många som det tidigare rekordåret 1992.

Migrationsverkets försök att förutspå utvecklingen misslyckades. I slutet av juli 2015 trodde verket på minskande söktryck - prognosen skrevs ner från 80 000 till 74 000. Tre månader senare var bedömningen totalt annorlunda: 160 000.

"Systemet är designat just för sådana här situationer. Och vi har råd", lugnade Migrationsverkets dåvarande generaldirektör Anders Danielsson i DN i oktober 2015.

Riksrevisionen punkterar Danielssons påstående:

"I oktober höjde Migrationsverket sin beredskap kraftigt till att omfatta upp till 16 000 asylsökande i veckan men utan att planen innehöll några realistiska åtgärder för att kunna klara detta. "

Mycket riktigt. Drygt en månad senare drog regeringen i nödbromsen. Gräns- och id-kontroller infördes. Asylreglerna skärptes. Beslutet tillkännagavs vid en ödesmättad presskonferens i Rosenbad. Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson kunde inte hålla tillbaka tårarna.

Det gäller att lära av misstagen. En fråga som då infinner sig är på vilka andra områden Sverige är lika illa förberett idag.

Med tanke på hur säkerhetsläget försämrats i vårt närområde är försvaret - det civila och det militära - ett svar som ligger nära till hands.

Även här tycks lagstiftningen, som vid den stora flyktingvågen, vara anpassad för sol och förlig vind. Hur annars förklara att den kommunala självbestämmanderätten går före regeringens säkerhetspolitiska bedömningar, vilket fallet med Karlshamns kommuns uthyrning av hamnen för det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 visade nyligen.

I december uppmanade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap landets kommuner att förbereda sig för att möta krigshot och andra krisartade situationer.

Klarar Sverige livsmedelsförsörjningen vid en konflikt i närområdet? Kan sjukhusen hantera en terrorattack med hundratals skadade? Hur sårbar är elförsörjningen?

Uppgifter som samhället måste klara.

Vad säger statsminister Stefan Löfven (S)? Samma som Per-Albin Hansson (S) sade 1939: "Vår beredskap är god"?

Det är högst tveksamt om det stämde då. Inget talar för att det stämmer nu.

Källa - 2017-02-07 16:42

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+