Oklart om AFD effekt i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Oklart om AFD effekt i Sverige - AFD existerade inte ens när det senast var val i förbundskansler Angela Merkels hemstat Mecklenburg-Vorpommern, 2011. Fem år senare får partiet nästan 21 procent av rösterna i förbundslandsvalet.

- Det tycks vara ett mönster som vi nu har sett internationellt i flera länder. Det är antietablissemang, det är nationalistiska strömningar, man är skeptisk till EU och till flyktingpolitiken, säger Karin Enström, vice ordförande i utrikesutskottet och Moderaternas utrikespolitiska talesperson.

Men än är det för tidigt att säga hur valresultatet kommer att påverka Tysklands och i förlängningen kanske EU:s och Sveriges flyktingpolitik, tillägger hon.

- Det kommer dels att bero på hur migrationen till Tyskland och övriga EU kommer att utvecklas det närmaste året, och naturligtvis i förlängningen på om AFD går framåt i fler delstatsval och om de kommer in i förbundsdagen och vilket inflytande de får där.

AFD:s resultat kan ge vind i seglen till liknande partier i andra delar av Europa. Kanske. Framgångar inom en viss partifamilj innebär inte nödvändigtvis samma utveckling inom samma familj i grannländerna.

- Det finns många exempel på när partier går bra i en viss del av Europa men väldigt dåligt i en annan del. Det är en väldigt tunn linje mellan framgångar för AFD och för Sverigedemokraterna. Jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att göra den påverkanspilen tjockare, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det är oklart vilken effekt utvecklingen i Tyskland kommer att få i Sverige, anser han.

- Det är de lokala förhållandena, de svenska förhållandena, som påverkar. Därför är det nog av en väldigt marginell betydelse i den svenska kontexten.

Men om AFD skulle växa i hela Tyskland och bli en faktor som de andra partierna tar in när de utformar Tysklands migrationspolitik kan det få indirekta effekter i Sverige.

- Men nu har vi redan de tuffaste kraven i EU, så även där kanske effekten blir marginell, säger Jonas Hinnfors.

- Nu har vi redan de tuffaste kraven i EU, så även där kanske effekten blir marginell.

Statsvetaren Jonas Hinnfors om vilka effekter högerpopulistiska AFD:s framgångar kan få i Sverige.

Källa - 2016-09-05 11:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+