Oklart om det blir ett natthärbärge i vinter

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Oklart om det blir ett natthärbärge i vinter - Förra året slog Pingstkyrkan upp portarna för natthärbärget i början av december. De fick ett tillfälligt bygglov för fyrtio sängplatser. Nu pågår samtal om hur det ska lösas i vinter.

- Under sommaren har vi inte haft några direkta insatser. Nu fokuserar vi på vintern. Vi hoppas kunna öppna tillsammans med Pingstkyrkan, säger Sema Soer som är enhetschef på sociala resursförvaltningen i Malmö.

Samarbetet mellan Malmö stad och Pingstkyrkan gav EU-medborgare en sängplats, kvällsmat, frukost och möjlighet att duscha för femton kronor per natt i Pingstkyrkans lokaler.

I början var trycket på sängplatserna ganska lugnt men det ökade med tiden. Samtidigt hade kulturhuset Kontrapunkt övernattning och även Johanneskyrkan öppnade nattetid, dock inte som härbärge utan för skydd, bön och vila. Där EU-medborgare kunde sova gratis under vintern.

Kommer ni att öppna i år igen?

- Det finns inga beslut om detta än, säger Lars Micael Adrian, administrativ chef,Svenska kyrkan i Malmö.

Han berättar att bakgrunden till att de öppnade Johanneskyrkan förra hösten var flyktingströmmen. Migrationsverket vände sig till kyrkan för att få hjälp.

- När flyktingströmmen väl försvann var det kallt och vinter och vi tyckte att det var rimligt att fortsatt ha öppet, säger Lars Micael Adrian.

På Stadsmissionens råd- och stödcenter Crossroads kan utländska EU-medborgare vända sig. Där bjuds varje dag på frukost och personer som behöver träffa en sjuksköterska, läkare eller tandläkare kan få hjälp via Stadsmissionshälsan.

- Just nu är det lite lugnare här och så är det ofta under sommaren. Nu är det nog runt 50-60 som kommer och äter frukost. Men när det är kallt och vinter har vi haft toppar med uppemot 160 personer. I genomsnitt är det 120 personer varje dag, säger Liv Palm på Crossroads.

Efter att Malmö stads härbärge, Kontrapunkts övernattningslokaler och Johanneskyrkan stängde nattetid i våras finns inget ställe dit EU-medborgare kan gå för att få en sängplats.

- Nu finns det inget härbärge som riktar sig till den här målgruppen, så har man en bil sover man där och är någorlunda trygg. Men det är en väldigt utsatt grupp, säger Liv Palm.

Hur rustar ni inför vintern?

- Alla i målgruppen är välkomna till oss. Här ska man kunna äta sig mätt, kunna sköta sin hygien och tvätta kläder om det behövs. Även i vinter.

Källa - 2016-09-11 08:18

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+