Olle Lönnaeus Åsa Romson kan falla på brunkolet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Olle Lönnaeus Åsa Romson kan falla på brunkolet - Det var Gustav Fridolin som viftade med brunkolet i valrörelsen, men det kan bli Åsa Romson som faller på den där kolbiten.

Allt mer tyder på att hon får betala priset för att Miljöpartiet vikt ner sig mot Socialdemokraterna i sina två viktigaste profilfrågor: flyktingpolitiken och klimatet.

Det senaste dygnet har Åsa Romson gått till motoffensiv i ett (sista?) desperat att försök rädda sitt jobb.

Hon gör det i två steg: Först slår hon fast att hon som miljöminister nått stora framgångar. Sen medger hon att hon varit dålig på att förklara det för väljarna.

"Jag konstaterar att jag har fortfarande mycket att lära mig när det gäller att bli vassare i retoriken", sade Romson till Ekot på tisdagen.

Två dagar efter att tidsfristen löpt ut för MP-distrikten att föreslå nya språkrör för valberedningen står allt och väger.

Ingen i partiet har full kontroll över vad som ska hända.

Valberedningens ordförande Joakim Larsson tiger som muren. I god tid före kongressen den 13 maj har han lovat förslag på två språkrör. Några distrikt, däribland Malmö, vill peta Romson. Bakom kulisserna pågår ett maktspel. Inom och utom partiet surrar det av rykten.

Den akuta krisen för Miljöpartiet bröt ut efter avslöjandena om den nu sparkade bostadsministern Mehmet Kaplans samröre med islamister och uttalandet där han jämförde Israel med Nazityskland.

När partistyrelsekandidaten Yasri Khan vägrade skaka hand med en kvinnlig tv-reporter utbröt full storm: Förmår MP inte hålla rågången mot religiösa fundamentalister?

I krishanteringen har Gustav Fridolin sjabblat mer än Åsa Romson. Det var han som en gång lyfte fram Mehmet Kaplan och det är han som fortsatt att hylla den avskedade ministern som sin "vän".

Men när det nu ska avgöras vem av de båda språkrören som får sitta kvar och vem som tvingas gå väger andra saker tyngre.

Åsa Romson har under sina 18 månader i regeringen ådragit sig missnöje bland gräsrötter och väljare med klumpiga uttalanden. Hon jämförde flyktkatastrofen på Medelhavet med Auschwitz. Hon kallade terrorattacken mot USA den 11 september 2001 för en "olycka".

Bara 6-7 procent av väljarna hyser förtroende för henne i dag.

Det som kan fälla avgörandet är att hon varit dålig på att nå ut i sin egen och partiets paradgren: miljön.

På tisdagen bröt företrädaren Maria Wetterstrand tystnaden - det mest populära språkröret MP haft. Hon anklagade språkrören för att ha misslyckats med att väcka känslor och ta strid i sina hjärtefrågor.

"Då blir det väldigt svårt för väljarna att känna engagemang", sade Wetterstrand.

Eftersom Åsa Romson är miljöminister drabbar den kritiken henne extra hårt.

I sin motoffensiv för att rädda jobbet - en debattartikel i DN - räknar hon upp tio MP-vallöften inom miljön, varav åtta redan är på väg att infrias.

Strax före jul spelade Åsa Romson en aktiv roll när världens stater äntligen enades om ett globalt klimatavtal.

Men så var det den där kolbiten som Fridolin viftade med i valrörelsen. Vattenfalls tyska brunkol skulle stanna i marken, lovade han. Nu säljs brunkolsbrytningen i stället med regeringens medgivande till ett tjeckiskt bolag som ska fortsätta bryta.

Det sveket har blivit en symbol för Miljöpartiets misslyckande - och det kan också bli miljöminister Åsa Romsons fall.

Källa - 2016-05-03 16:01

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+