Om inte Sverige vill ta ansvar så får vi göra det

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Om inte Sverige vill ta ansvar så får vi göra det - Regeringens flyktingåtstramningar har gjort att antalet asylsökande som tar sig till Sverige minskat rejält sedan i höstas, vilket har fått hjälporganisationerna att ställa om sitt arbete.

- Om inte Sverige vill ta ansvar så får vi göra det i stället, säger Tobias Lohse, ordförande för Refugees welcome Sverige, som inlett en hjälpinsats i Grekland.

På onsdagen trädde den nya asyllagen i kraft. Från och med nu är huvudregeln tillfälliga uppehållstillstånd och kraftigt begränsad anhöriginvandring, vilket ska göra Sverige till ett mindre attraktivt land att ta sig till för flyktingar och migranter.

Tillsammans med bland annat gränskontroller och id-kontroller har åtgärden lett till att antalet asylsökande som söker sig till Sverige minskat kraftigt jämfört med förra året. Under oktober och november sökte omkring 10 000 personer asyl i Sverige varje vecka. Som jämförelse har 17 000 sökt asyl i år.

Det har fått hjälporganisationen Refugees welcome Sverige att delvis ställa om sitt arbete. Organisationen har påbörjat ett projekt i Grekland för att förbättra livet för flyktingar och migranter i några av landets flyktingläger.

Målet är att hjälpa 1 200 människor att lämna lägren, säger Tobias Lohse, ordförande för Refugees welcome Sverige.

- Vi har tidigare hjälpt till med förnödenheter men vill nu starta upp en fadderverksamhet. Jag tror vi är uppe i 50-70 faddrar i dag som kommer att vara med när vi startar upp i slutet av månaden, säger han.

Tobias Lohse har själv sett de svåra livsvillkoren är vid lägren i Grekland.

- Förhållandena är ganska miserabla. Det finns giftormar i tätlägren, och i tälten är det kanske 40 grader varmt vilket gör det väldigt svårt för barn och gamla, säger han.

Förhoppningen är att personerna i lägren ska kunna flytta till bättre boenden och även integreras med lokalbefolkningen.

Också för Röda korset har asylåtstramningarna delvis lett till förändrade insatser. Under rekordhösten förra året bidrog organisationen med akut hjälp, bland annat genom att vara på plats på Stockholms centralstation.

Nu satsar Röda korset mer på långsiktigt arbete.

- Vi har intensifierat vårt arbete i Sverige och finns nu på nästan alla landets asylboenden, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Röda korset.

Hon tror att ändringarna i flyktingpolitiken kommer att leda till försämrade möjligheter att integrera de asylsökande i samhället, framför allt på grund av att anhöriginvandringen stryps för många av flyktingarna.

- I och med den tillfälliga lagen försvåras integrationen. Vi kommer att följa och dokumentera de humanitära konsekvenserna, säger Ulrika Årehed Kågström.

Båda hjälporganisationerna märkte av en ökning av antalet volontärer förra året. För Refugees welcome Sveriges del ändrades dock situationen när antalet asylsökande minskade efter årsskiftet.

- Tyvärr har antalet volontärer gått ner otroligt mycket. Men det som hände i höstas var det mest häpnadsväckande jag sett. Vi hade 20-åringar med utmattningssyndrom. Folk gick in i väggen, och det blev en svacka efter det, säger Tobias Lohse.

Till skillnad från Röda korset och Refugees welcome bidrar inte Amnesty med rent praktisk hjälp till de asylsökande i form av exempelvis kläder. Människorättsorganisationen ger i stället bland anat juridisk rådgivning till asylsökande, och kommer nu att noga följa hur den nya lagen tillämpas juridiskt.

- Vi kommer att granska hur lagen tillämpas. Om vi ser något tokigt försöker vi hitta en duktig jurist eller advokat och bistå med vår kunskap om flyktingrätt, folkrätt och landinformation, säger Madeleine Seidlitz, folkrättsjurist på Amnesty.

Källa - 2016-07-20 20:48

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+