Oro Fredsavtal mellan USA och talibaner stärker IS

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Oro Fredsavtal mellan USA och talibaner stärker IS - USA förhandlar om fred med Afghanistans talibaner. Målet är att en stor del av de amerikanska soldaterna där ska kunna åka hem, som Trump lovat. Samtidigt växer oron för att ett fredsavtal ska stärka IS.

En vecka efter bombdådet mot ett bröllop i Kabul har dödssiffran stigit till 80 personer, efter att 17 som vårdats på sjukhus avlidit av sina skador. Det är Afghanistans dödligaste terrordåd i år och utfördes enligt terrorgruppen IS av en av deras självmordsbombare, en man från Pakistan.

Flertalat dödsoffer var afghanska hazarer. De tillhör en shiitisk minoritet i det övervägande sunnitiska Afghanistan och är särskilt utsatta av terrorgruppen IS, som betraktar dem som avfällingar från den rätta tron.

I en intervju med afghanska Tolo News i veckan intervjuades brudgummen Mirwas Elmi och berättade att han och bruden var i chock och knappt kunde prata.

- Jag har förlorat allt hopp. Jag förlorade min bror, mina vänner, mina släktingar. Jag kommer aldrig att känna mig lycklig igen.

De hazariska kvarteren i västra Kabul, där terrordådet ägde rum, tillhörde enligt uppgift de lugnare i staden - fram till för några år sedan när terrorgruppen IS etablerade sig i landet. Sedan dess är attacker mot shiitiska moskéer och skolor vanliga. Bröllop som samlar hundratals gäster är attraktiva mål för terrorgruppen. Bröllopsattacken ägde rum samtidigt som fredsförhandlingarna mellan USA och de afghanska talibanerna uppges vara inne i ett avgörande skede. Talibanerna tog snabbt avstånd från dådet. Det var "orättfärdigt" att begå en sådan brutal attack mot kvinnor och barn.

Visserligen utförde talibanerna själva en attack i samma del av Kabul för ett par veckor sen där 14 personer dödades och 145 skadades, varav många var kvinnor och barn. Men det var utanför en polisstation så då tycks det som att talibanerna ansåg att det ändå var okej.

Samtidigt fortsätter förhandlingarna mellan USA och talibanerna i Qatar. USA:s förhandlare Zalmay Khalilzad var hoppfull om att de snart skulle komma överens om ett avtal när den senaste samtalsrundan inleddes i torsdags.

Enligt Washington Post finns ett utkast om att 5 000 av de 13 000 amerikanska soldaterna inledningsvis ska dras tillbaka. I utbyte lovar talibanerna att bryta med terrorgruppen al-Qaida.

Därefter är det tänkt att den afghanska regeringen - landets legitima styre - och talibanerna ska inleda samtal och komma överens om en vapenvila. Hittills har den afghanska regeringen varit utesluten från förhandlingarna.

Inte heller har några afghanska kvinnor deltagit i förhandlingarna. Det väcker oro om hur väl de förhandlande männen ser till att skydda de rättigheter som landets kvinnor erövrat sedan talibanerna drevs bort från makten.

- Afghanska kvinnor är extremt oroliga, säger Heather Barr till SvD. Hon arbetar med kvinnorättsfrågor för Human Rights Watch i Afghanistan.

- Khalilzad har pressat den afghanska presidenten Ashraf Ghani att bilda en inkluderande regeringsdelegation för att förhandla med talibanerna. Ghani har tidigare varit emot att ta med kvinnor men verkar ha gett med sig nu.

Terrorgruppen IS omfattas inte heller av fredssamtalen och terrorgruppen har kritiserat talibanerna för att "förhandla med fienden". Många oroar sig för att hårdföra talibaner som är emot ett eventuellt framtida fredsavtal ska gå över till IS.

I en rapport till den amerikanska kongressen i juli varnade USA:s försvarsdepartement för att terrorgrupperna IS och al-Qaida samt hårdföra talibaner kommer att utgöra ett påtagligt hot mot Afghanistan och USA även efter ett fredsavtal. Det krävs därför en anti-terrorstyrka där även i framtiden.

Detta medgav även president Donald Trump när han i tisdags - i samband med ett statsbesök från Rumänien - passade på att prata om Afghanistan.

- Vi har varit där i 18 år. Det är löjligt, sade Trump. Vi skulle kunna vinna det där kriget på en vecka om vi ville utkämpa det. Men jag vill inte döda 10 miljoner människor. Jag vill inte döda 10 miljoner afghaner, för det är vad som skulle hända.

- Vi tar hem några av våra trupper, men vi måste ha en närvaro där. Ja.

På det sättet uppfyller han sitt vallöfte från 2016 om att ta hem de amerikanska trupperna.

Majoriteten av de ensamkommande afghanska flyktingpojkar som kommit till Sverige är hazarer, enligt en kartläggning som Expressen gjort. Migrationsöverdomstolen bedömer inte att förhållandena i Afghanistan är sådana att shiitiska hazarer generellt riskerar att utsättas för förföljelse vid ett återvändande dit.

Migrationsverket bedömer därför även fortsättningsvis att det inte finns något generellt skyddsbehov endast på grund av att man tillhör gruppen hazarer.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-08-23 20:02

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+