Över 200 förslag i M manifest

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Över 200 förslag i M manifest - För första gången på länge presenterar Moderaterna ett eget valmanifest. De senaste valen har partiet gått till val på gemensam Allianspolitik.

- En röst på Moderaterna är en garanterad röst för maktskifte, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

- Det blir inga om och men, inget trixande, inga nya decemberöverenskommelser.

Kristersson varnar för ett komplicerat parlamentariskt läge efter valet där frågor värsta fall kan behöva avgöras genom lottning.

Han betonar att det kommer att krävas kompromissvilja. Moderaterna vill därför inte kalla punkterna i valmanifestet för "löften" utan för "förslag".

I förorden skriver Kristersson att: "Staten ska inte göra allt, men det staten gör ska göras bra".

Han hävdar också att "trots högkonjunktur är det ont om pengar till det viktigaste".

Kristersson pekar ut vad han anser är Sveriges mest akuta problem i dag, som växande gängkriminalitet, fördubblade vårdköer och dåliga skolresultat.

I det över 40 sidor tjocka dokumentet utfärdas över 200 mer eller mindre konkreta förslag som Moderaterna ska arbeta för om de får regeringsmakten.

Ett sådant är att partiet ska "tillföra betydande resurser till Sveriges kommuner". Moderaterna lovade nyligen att matcha Socialdemokraternas löfte om minst 20 miljarder kronor i höjda statsbidrag till kommunerna.

Socialdemokraterna har anklagat M för att sakna trovärdighet när man både vill satsa på vård, skola och omsorg, samtidigt som skatten ska sänkas.

Moderaterna varnar i stället för att höjda skatter stryper tillväxt och företagande. "Det är uppenbart att det inte är en långsiktigt hållbar väg för att öka välfärdens resurser", står det i valmanifestet.

M hävdar att reformerna i manifestet leder till 70 000 nya jobb på sikt.

Partiet lovar att sänka skatten för "alla som jobbar", med i snitt 500 kronor mer i plånboken varje månad för ett vanligt heltidsjobb.

Ett annat förslage är att sänka marginalskatten genom att höja brytpunkten för statlig skatt.

Även pensionärer utlovas sänkt skatt med målet att pension och lön ska beskattas lika.

Samtidigt vill M genomföra en bidragsreform med ett tak för hur mycket samlade bidrag ett hushåll kan få, med en a-kassa med tydligare tidsgränser.

När det gäller satsningar på välfärden vill partiet fokusera på vad man anser är statens kärnverksamhet.

Några siffror på vad alla löften kostar staten finns inte i valmanifestet.

M vill på sikt skärpa vårdgarantin så att patienter får operation eller specialistbehandling inom 60 dagar efter medicinskt beslut. Man vill också återinföra och utveckla den förra Alliansregeringens kömiljard för att korta vårdköerna.

Likt regeringen utlovar M 10 000 fler polisanställda till år 2024. M vill också göra en riktad statlig satsning för att höja polislönerna med 3 000 kronor i månaden.

Partiet lovar också en stram migrationspolitik, där tillfälliga istället för permanenta uppehållstillstånd ska vara huvudregel och försörjningskraven vid anhöriginvandring skärpas. Målet är att "Sverige ska ta emot färre asylsökande än under de senaste åren".

M vill också införa en utbildningsplikt för nyanlända utan grundskoleutbildning och ställa krav på egen försörjning och svenskkunskaper för att få permanent uppehållstillstånd. Även kraven för att få bli svensk medborgare ska skärpas.

De allra flesta förslagen är kända sedan tidigare.

Följ

Källa - 2018-08-18 12:31

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+