Oxfam Barn på flykt misshandlas av polis

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Oxfam Barn på flykt misshandlas av polis - Barn på flykt misshandlas, fängslas och skickas i strid mot lagen tillbaka till Italien av franska gränsvakter. Det skriver hjälporganisationen Oxfam i en rapport som också larmar om hur fransk polis ändrar i barnens papper för att de ska verka äldre än vad de är.

Polis i Frankrike stoppar rutinmässigt ensamkommande barn som flyr krig och förföljelse och sätter dem på tåg tillbaka till Italien. De gör till och med ändringar i barnens handlingar så att det ska se ut som om de vill åka tillbaka till Italien. Ändringar görs också av barnens ålder, enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfam.

Barnen berättar om hur de har utsatts för fysisk och psykisk misshandel och hållits instängda över natten i trånga celler utan vare sig mat, vatten eller filtar att värma sig med. Det strider mot både franska lagar och EU-lagar, konstaterar Oxfam.

I ett fall tvingades en ung flicka från Eritrea att gå hela vägen tillbaka över gränsen. I famnen bar hon sin 40 dagar gamla bebis.

Minst 16 500 migranter och flyktingar - varav en fjärdedel är barn - har passerat genom den italienska gränsstaden Ventimiglia från juli 2017 till april 2018. Fler väntas under sommarmånaderna. Majoriteten flyr undan oros- och krigshärdar som Syrien, Sudan, Afghanistan och Eritrea.

Barnmigranter i Frankrike kan inte skickas tillbaka till Italien om de ansöker om asyl i Frankrike, enligt Dublinförordningen. Vuxna migranter kan endast söka asyl i det första europeiska landet som de anländer till.

Barn som inte ansöker om asyl och fångas upp av polis i gränsområdet kan frivilligt återvända till Italien, men endast om vissa förfaranden följs. I dessa ingår en 24-timmars fördröjning och utnämning av en förmyndare.

Det finns ingen systematisk övervakning av migranter som passerar gränsen vid italienska Ventimiglia, eller misslyckas med att ta sig över. Volontärer från Caritas gör ungefärliga månadsberäkningar, som anger antalet till 16 475 för juli 2017-april 2018 (exklusive december).

Kontroller som Oxfams medarbetare har gjort under tre 24-timmarsperioder visar att tiotals barn skickas tillbaka till Italien varje vecka. Barn utgör ungefär en fjärdedel av migrantbefolkningen i och kring Ventimiglia.

Källa: Oxfam

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-06-15 13:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+