Påstå inte att vi blundar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Påstå inte att vi blundar - Peter Fällmar Andersson skriver i sin krönika att ärendet" med vår SVT-dokumentär, "Tvärvändningen" är att "framställa den ’humanitära stormakten’ som naiv".

Det står naturligtvis Peter Fällmar Andersson fritt att spekulera om vilka "ärenden" vi har, även om vi själva inte håller med. Men när han sedan fortsätter sin tankegång med att skriva att det är en "opportun historieskrivning" som "(m)edvetet blundar (…) för att det 2015 kom dubbelt så många flyktingar som någonsin tidigare - drygt 160 000 människor" ber vi att få invända.

I "Tvärvändningen" nämns just siffran 160 000 asylsökande ett flertal gånger och just i relation till tidigare års flyktingmottagande.

Några exempel: "Fler än någon gång tidigare", "dubbelt så många under ett år som någonsin tidigare" och "under oktober och november kom det varje vecka fler asylsökande än det kom från Chile under hela 1970-talet". Dessutom är det flera politiker som berättar om hur många det var som kom 2015 i förhållande till andra år och vad det innebar.

Peter Fällmar Andersson kan tycka sig se vilka "ärenden" han vill i filmen, men påstå inte att den blundar för att 2015 var ett helt exceptionellt år när det gäller antalet asylsökande som kom till Sverige. Det är i stället det som är hela utgångspunkten för dokumentären.

Pontus Mattsson, SVT

Mikael Pettersson, redaktör SVT

SVAR DIREKT: SVT:s Pontus Mattsson och Mikael Pettersson är två erfarna journalister. De vet att deras reportage är resultatet av ett urval, av specifika klipp, av vilka som får tala och vilka som får följdfrågor. De vet att de har gjort en film där frågan "Har du inget hjärta?" ställs till liberalen Erik Ullenhag, men inte till sverigedemokraten Mattias Karlsson, som utan motfrågor får lägga ut texten om att SD:s rasistiska valfilm 2010 var nödvändig för att "få upp frågan på dagordningen". Exemplen är flera, vinkeln är övertydlig. Ärendet är uppenbart.

I sin upprördhet över att få kritik för denna vinkel har Mattsson och Pettersson svårt att läsa min text. Ingenstans påstås att de inte nämner uppenbara fakta om flyktingvågen 2015, däremot visar jag hur de blundar för dessa fakta när de presenterar en opportun historieskrivning som präglas "av dem som nu vill tolka regeringsbeslutet 2015 som ett förkastande av fyrtio år av svenskt flyktingmottagande".

Det här var den historia Mattsson och Pettersson valde att berätta. Den är missvisande och kan inte stå oemotsagd.

medarbetare på kulturredaktionen

Källa - 2017-11-07 13:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+