Påven Nej till kvinnliga präster

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Påven Nej till kvinnliga präster - När Franciskus tar planet tillbaka till Rom tydliggör han en av frågorna som skiljer katolska och protestantiska kyrkan åt. Vad anser han om att den svenska kyrkan har ett kvinnligt överhuvud? frågar de svenska journalisterna gemensamt. Kan det bli verklighet också i den katolska kyrkan? Och om inte, är man rädd för konkurrensen?

- Jag läste om det här områdets historia. Och såg att det fanns en drottning som blev änka tre gånger och jag tänkte "den här kvinnan är stark", säger han och skrockar:

- Då sade man mig: ’de svenska kvinnorna är mycket starka, mycket duktiga. Därför kanske vissa svenska män söker en kvinna från andra nationaliteter’. Jag vet inte om det är sant. Men angående frågan om kvinnor i den katolska kyrkan är de senaste orden från Johannes Paulus II tydliga, och det kvarstår, säger han med en hänvisning till den påve som var en stark motståndare till kvinnopräster.

När påven lämnade högtidlighållandet av reformationen inledde han presskonferensen med några ord till värdlandet.

- Jag som argentinare och Sydamerikan tackar Sverige varmt för mottagandet, för under militärdiktaturernas tid tog man också emot många argentinare och chilenare. Sverige har en lång tradition av att välkomna flyktingar, men även av att integrera dem bland folket och genast söka skola och arbete.

Franciskus är känd för sitt engagemang i flyktingfrågor och har vädjat till de katolska församlingarna i Europa att ta emot familjer som befinner sig på flykt. När han får frågor om ämnet på planet blir han mångordig och säger att man inte bör stänga hjärtat för en flykting. På frågan vad han säger till dem som har uttryckt rädsla över hur flyktingmottagandet påverkar Europa nyanserar han sin ståndpunkt.

- Av försiktighet måste regeringarna också vara öppna för hur man ska ta emot dem och räkna på möjligheten att organisera bemötandet, sade han och berättade att han hade pratat med en person från den svenska regeringen om flyktingmottagandet. Hen sade att det inte hinns med att erbjuda alla flyktingar skola och arbete.

- Jag tror inte att Sverige drar ned på antalet man tar emot av egoism, om man gör något sådant är det för att många i dag ser till Sverige för att man känner till dess välkomnande. Men det finns inte den nödvändiga tiden för att organisera mottagandet av alla.

Flera gånger återkommer Franciskus till vikten av integration. Det är när flyktingar inte kommer in i samhället som det kan bli en farlig situation, anser han.

- Då blir man ghettoiserad, ursäkta ordet. Man hamnar i ghetton. Och en kultur som inte utvecklas i harmoni med en annan kultur är farligt. Men det värsta för länderna som börjar stänga gränserna är rädslan, säger han och framhåller återigen att Europa är skapat av en pågående integration mellan många kulturer.

- Det är inte humant att stänga dörrarna och att stänga gränserna. På lång sikt får man betala för det, också politiskt. Men man kan också tvingas betala politiskt om man är oförsiktig och tar emot fler än man kan integrera, säger han.

Källa - 2016-11-01 17:34

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+