Platt idé om att fly Sverige blir ovanligt starkt drama

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Platt idé om att fly Sverige blir ovanligt starkt drama - En pappa och en pojke flyr från Sverige i "Jimmie". En ganska platt idé men som är effektivt utförd - och berör.

Fyraåriga Jimmie tvingas att fly från tillvaron i Sverige när Södermalm i Stockholm förvandlats till en krigszon. Till en början ackompanjeras promenaden hem från förskolan av ljudet av bomber i fjärran, sedan trappas konflikten upp och blir ett alltmer konkret hot. Men vad som hänt och varför förblir svävande, precis som klippningen mellan de olika tidsplanen och den handhållna kameran i orolig rörelse.

En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

"Jimmie" initierades som ett ganska löst improviserat projekt inom ramen för Moving Sweden-satsningen, ett ekonomiskt samarbete mellan SVT, Svenska Filminstitutet och Sveriges regionala resurscentrum.

Länge fanns en del där Michael Nyqvist skulle spela Jimmie som gammal. Filmen skulle visa hans minnen från det som hände honom som barn. Det skriver regissören Jesper Ganslandt själv i en redogörelse för arbetet med filmen.

Just det spåret valdes bort. Kvar finns berättelsen om barnet.

Egentligen vore det lätt att avfärda "Jimmie" som en ganska platt idé: att vända på perspektivet och låta flykten gå från Sverige i stället för hit; "tänk om det var vi". Men utförandet är effektivt och förverkligar den outhärdliga tankefiguren, svår att värja sig mot. Jesper Ganslandt spelar mot sin egen son, när filmen spelades in fyraårige Hunter Louis Ganslandt. Eftersom filmen skildras ur Jimmies perspektiv förblir han i bild större delen av tiden.

Det är också lätt att förstå att de tvivel Ganslandt uttryckt för kring det sonen utsätts för, det är stundtals svårt att veta om Hunter spelar eller om han faktiskt är rädd på riktigt. Men regissören konstaterar att det var "närvaron av verkligheten som gjorde starkt avtryck".

"Jimmie" utgörs av ett diffust, vissa skulle kanske kalla det konstnärligt, bildflöde och korsklippning mellan olika tidsplan: flykt i natten, pappan och barnet tillsammans, pappan och barnet skilda åt, flyktinggruppen i ständig rörelse, som gömmer sig, övernattar i övergivna byggnader men fortsätter framåt.

För att vara ett nedtonat drama om flykt är "Jimmie" väldigt starkt.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-13 08:00

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+