Polis i kris riskerar att öppna för garden på gatorna.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Polis i kris riskerar att öppna för garden på gatorna. - De säger att de vill göra gatorna tryggare för alla. Tro dem inte.

I ett reportage i söndagens tidning beskrivs hur organisationen Soldiers of Odin, med ursprung i Finland, försöker bygga upp ett nätverk i Sverige.

I Skåne finns idag mer eller mindre etablerade grupper i Helsingborg, Malmö, Trelleborg, Kristianstad och Hässleholm.

Bland de aktiva i gruppen i Trelleborg återfinns tidigare nazister. I Malmö finns medlemmar som tidigare varit med i högerextrema grupper och kriminella mc-gäng.

Det är knappast en slump att den svenske talespersonen Mikael Johansson har ett förflutet i det numera nedlagda högerextrema partiet Nationaldemokraterna.

Organisationen är omgiven av rykten.

På flera håll i landet har Odens soldater varit ute och patrullerat på gatorna, eller åtminstone visat upp sig. På andra håll tycks verksamheten än så länge vara begränsad till aktivitet i sociala medier som Facebook.

Hur stort allvar som ska fästas vid företeelsen är svårt att avgöra.

"Jag kan inte säga att vi sett en tillväxt. De syns och hörs mer för tillfället. Vi tittar på vad det beror på", säger Mats Berggren, chef för polisens underrättelseenhet i södra Sverige.

Soldiers of Odin vill profitera på en upplevd och i viss omfattning även verklig otrygghet bland medborgarna. Ändå måste det rimligen vara en högst begränsad krets som känner ökad trygghet när garden med tydliga inslag av högerextremister och kriminella börjar fotpatrullera i svenska städer.

Men med en polis i uppenbar kris, som har svårt att räcka till för alla sina uppgifter, finns risken att dessa medborgargarden möter ökad acceptans och förståelse av allmänheten.

Sverige har en relativt liten poliskår. Enligt den senaste EU-statistiken, som sträcker sig till och med 2012, har Sverige i runda tal 200 poliser per 100 000 invånare - endast Danmark och Finland har färre.

Men antalet poliser i förhållande till folkmängden säger inte allt. Hänsyn måste också tas till de stora avstånden i det avlånga och mestadels glest befolkade Sverige. Det är även en fråga om effektivitet - och där utmärker sig svensk polis knappast på ett positivt sätt. "Trots ökade resurser till rättsväsendet i allmänhet och polisen i synnerhet har andelen brott som klarats upp minskat", konstaterar regeringen i vårbudgeten.

I budgeten får polisen 250 miljoner kronor extra för att möta den ökade arbetsbelastning som sägs vara framför allt en följd av flyktingsituationen. Rikspolischefen Dan Eliasson talar om att anställa 2 500 poliser och 1 600 civilanställda de närmaste åren. Samtidigt lämnar många erfarna poliser kåren på grund av missnöje med löner och den nya organisationen.

Men nya poliser måste utbildas först och den treåriga polisutbildningen har svårigheter att locka tillräckligt många kvalificerade sökanden - trots att kraven sänkts de senaste åren.

I januari i år skulle 300 ha påbörjat sina studier men bara 257 utbildningsplatser fylldes. Nästa vår är det tänkt att 800 ska börja, hur det nu ska gå till.

Staten måste fullgöra sina kärnuppgifter. Men det som ska vara statens hårda kärna - försvaret och polisen - är idag påfallande mjuk.

Om inte polisen fullt ut svarar för trygghet och säkerhet på gator och torg, förebygger och beivrar brott, finns risken att någon annan försöker ta över. Exempelvis olika former av medborgargarden. Statens våldsmonopol utmanas.

Det är en utveckling som måste förhindras då den i det långa loppet inte kommer att leda till ökad trygghet för någon.

Grannsamverkan och nattvandrare är en sak - gatupatrullerande garden något helt annat.

Källa - 2016-04-17 19:41

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+