Polis sågar asylpolitik Jag känner skam

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Polis sågar asylpolitik Jag känner skam - Polischefen Lena Matthijs inlägg om svensk asylpolitik engagerar mängder med Facebookanvändare. "Jag känner stor skam", skriver hon om att staten beslutat att utvisa en 17-årig flicka som Matthijs är vårdnadshavare för.

Inlägget har redan delats av tusentals.

I ett inlägg på Facebook berättar Lena Matthijs, polisområdeschef i Södra Älvsborg och deckarförfattare, om den skam hon känner över den svenska asylpolitiken efter att den 17-åriga flicka från Etiopien som Lena Matthis själv är vårdnadshavare för, ska utvisas.

Facebookinlägget, med rubriken "Ett etiskt vägskäl" är förankrat hos hennes egen chef. Där berättar Matthijs att flickan, måste vara ute ur landet innan skolterminen startar i höst.

"Hon har gått färdigt första året på gymnasiet och talar flytande svenska. Hon frågade mig hur det kommer bli med hennes betyg. Hur kommer det bli med hennes studier?", skriver Lena Matthijs på Facebook där hon berättar att hennes egna skamkänslor beror på att hon tillhör samma "statliga etablissemang" som beslutat att utvisa flickan till Etiopien efter fyra år i Sverige.

"Ingen tar emot henne i det gamla hemlandet. Det hon jobbar ihop på sommarlovet här i Sverige blir hennes enda kapital. Nu får hon klara sig själv, bäst det går"

För Svenska Dagbladet berättar Lena Matthijs att hon är omtumlad och positivt överraskad av reaktionerna efter hennes inlägg på Facebook. Samtidigt anser hon att det är märkligt att inlägget blir så uppmärksammat eftersom många akademiker och andra har som fört fram liknande åsikter om utvisningar av unga.

Matthijs hade också väntat och fått en del negativa reaktioner, som hon hittills undvikit att läsa.

- Det finns förstås de som anser att en polischef överhuvudtaget inte bör ha några offentliga åsikter. Men i grunden kan vi inte blunda för att rättssystemet förutsätter att det också är rättssäkert, säger hon och tillägger:

- Men man är ju också människa, och jag är i grund och botten lika frustrerad nu som när jag skrev inlägget eftersom beslutet att utvisa flickan har vunnit laga kraft och det finns inget jag kan göra. Men jag gjorde detta för att uppmärksamma andra unga som är i samma situation.

"Jag borde ha hållit mig undan för då hade jag sluppit uppleva den smärta jag känner när jag släcker hennes framtidsdrömmar", skriver hon på Facebook och frågar sedan:

"Har jag rätt att som hög polischef att känna dessa känslor? Har jag rätt att offentligt lyfta frågan kring riktigheten i dessa beslut?"

Lena Matthijs skriver att det är ett yrkesmässigt dilemma som hon hittills hanterat genom att "hålla tyst".

"Nu kom det allt för nära. Flickan som gråter vid min sida, är en flicka som jag beundrar och tycker så mycket om. En flicka med stor potential och som skulle bli en tillgång för det här landet (. . . )"

Lena Matthjis anser att Sverige "silar mygg och sväljer kameler".

"Vi utvisar ungdomar som förankrat sig i det svenska samhället, samtidigt tar vi emot återvändare från striderna i Syrien som inte har någon annan plan än att förstöra vår trygghet", skriver hon.

Polischefen pekar också på att utvisningar av grovt kriminella inte heller verkställs.

"De får stanna eftersom deras liv riskeras om de skickas tillbaka. Ungdomarnas liv är i också i fara. Ingen kan garantera deras säkerhet efter att de landat i Addis Abeba, Mogadishu eller Kabul. Länder med inbördeskrig, islamistiska terrorattacker och förföljelse av minoriteter".

Matthijs konstaterar att myndigheter och andra värnat om ungdomarna i flera år och också att de redan kostat det svenska samhället miljontals kronor under asylprocessen:

"Ingen tonåring ska inte behöva leva i Sverige i fyra år för att sedan utvisas ur landet".

Här kan du ta del av hela hennes inlägg:

Källa - 2017-07-12 16:58

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+