Polis Tyvärr kan det komma fler bränder

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Polis Tyvärr kan det komma fler bränder - Efter förra årets många bränder vid flyktingboenden upphörde trenden. Men två rubricerade mordbränder inom loppet av fem dagar i Stockholmsområdet skärper vaksamheten.

- Situationen föder sig själv på något vis. Tyvärr kan det komma fler bränder, säger polisen Börje Öhman.

Röken sticker i näsan i den råa höstluften. Fasaden på fastigheten som vetter ut mot Hällsbogatan i Sigtuna står fortfarande upp, men bakomliggande delar av huset ligger i svartbrända ruiner. Det pyr ännu här och där i träpanelen.

Klockan 01. 48 på fredagen kom larmet om brand. Nio ensamkommande flyktingbarn och två i personalen från företaget Attendo Care kunde evakueras utan fysiska skador.

- Som tur var är en av våra anställda brandman på halvtid. Han vaknade direkt av brandlarmet och fick snabbt ut alla. Det är viktigt att kunna behålla lugnet, men vet aldrig hur människor fungerar i en krissituation, säger Monica Smedman, regionchef på Attendo Omsorg.

De nio ensamkommande flyktingbarnen omplacerades till ett annat boende som företaget driver. Kontakter med socialtjänst och gode män togs omedelbart.

- Skolan är informerad. De möter upp barnen på måndag, berättar Monica Smedman.

Vad händer sedan?

- Vi har ökat vår bemanning. Man är lite mer på tårna, på förekommen anledning. Smitteffekten är stor, säger Monica Smedman.

Attendo Omsorg har flyktingboenden över hela landet, men drabbades inte av brandvågen som grasserade förra året.

- När det förekommit hotbilder har vi förstärkt på vaktsidan. Vi får diskutera hur det blir nu. Man är rädd att det här ska trigga andra, säger Monica Smedman.

Vad kan samhället göra?

- Visa civilkurage. Man kan ha olika uppfattningar. Men det här är liv vi pratar om. Vi måste våga stå emot, säger Monica Smedman.

I söndags morse brann det på ett flyktingboende i Fagersjö. Förra hösten inträffade ett stort antal misstänkta mordbränder mot flyktingboenden.

Börje Öhman har återvänt till sin tjänst som presschef på polisen i Västernorrland.

För ett år sedan, i sin roll som nationell koordinator för bränder vid flyktingboenden, sade han till SvD att han inte trodde att bränderna skulle öka i antal, en förutsägelse som stämde in. Efter 20-talet bränder avtog trenden, men ingen greps heller.

- Bevakningen och medvetenheten ökade, min polisiära erfarenhet (över 40 år i yrket) låg bakom antagandet. Men situationen föder sig själv på något vis. Tyvärr kan det komma fler bränder, säger Börje Öhman.

Polisen för inte längre någon nationell statistik över bränder vid flyktingboenden.

- Varje region utreder sina egna fall, säger Börje Öhman.

Polisen i region Stockholm har rubricerat branden i Sigtuna som grov mordbrand. Samma rubricering gjordes på branden i söderförorten Fagersjö i söndags.

- Det blir den rubriceringen när branden sker i tätbebyggt område, lätt kan sprida sig och utgör fara för flera människors liv, säger Carina Skagerlind, talesperson på polisen.

SvD talar med en äldre kvinna som bor snett över gatan från det eldhärjade huset i Sigtuna:

- Boendet i den här formen har existerat i två år. Det har knappt märkts av i grannskapet. Jag väcktes av min dotter som bor i närheten, hon hade sett och känt av röken. Jag själv har inget luktsinne, säger kvinnan.

Källa - 2016-10-21 17:20

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+