Poliser tror på hårdare belastning i sommar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Poliser tror på hårdare belastning i sommar - Genom hårda prioriteringar, pusslande och övertid tar sig svensk polis genom ännu en sommar - tuffare än tidigare enligt poliserna själva.

Tre av fyra poliser tror på högre arbetsbelastning i sommar jämfört mot förra året.

- Vi är slitna sedan tidigare på grund av stora övertidsuttag så det här oroar mig, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Nu öppnar facket för att man i framtiden ska erbjuda extra pengar till dem som är beredda att skjuta på sin semester.

Från första juni till sista augusti ska svensk polis gå runt på i stort sett halva arbetsstyrkan. Förebyggande arbete och utredningar som det inte är bråttom med läggs på is. Personal flyttas om så att radiobilarna ska kunna fortsätta att rulla.

-När folk ringer akut efter polisen så måste vi komma, säger Jarl Holmström, biträdande polischef i region Syd, en av landets sju polisregioner.


Fler arbetsuppgifter

Sommaren innebär alltid en påfrestning för polisen. I år tror hela 75 procent av poliserna att sommaren kommer att innebära en högre arbetsbelastning än tidigare, enligt en enkät gjord på uppdrag av Polisförbundet.

Nytt för i år är att Syd ovanpå ordinarie arbetsuppgifter även har gränskontrollerna. Ute i landet har arbetsbördan på flera håll påverkats av att man har asylboenden med många människor på liten yta. Det har också förekommit anlagda bilbränder och stenkastning mot blåljuspersonal på platser där det inte förekommit tidigare år. Samtidigt är inte allt på plats efter den stora omorganisationen.

TT har pratat med chefer i flera polisregioner. De är alla överens om att polisen kommer att klara av det akuta, inklusive stora oförutsedda händelser som upplopp och liknande.

-Eftersom vi är en nationell polis nu så är det mycket lättare med förstärkningar mellan regionerna, säger Erik Widstrand, chef vid operativa enheten i polisregion Stockholm.

Från Polisförbundets sida uttrycker man sig inte lika självsäkert.

-Vår grundförmåga för att klara av stora oförutsedda händelser är klart begränsad, säger förbundets ordförande Lena Nitz.


Köpa semester

På vissa håll ligger förstärkningar mellan regioner redan i planeringen för att klara stora evenemang. Poliser från Värmland kommer exempelvis att stärka upp i Dalarna och Stockholmspoliser kommer att hjälpa till i Västerås. Men flera polischefer som TT pratat med påpekar också att man tappar tid vid den typen av förstärkningar på grund av transportsträckorna.

Lena Nitz tror att det krävs nytänk för att klara av somrarna framöver.

-Jag är beredd att diskutera olika former av ersättningar för att få fler att jobba under sommaren och förlägga sin semester på annan tid på året, säger Nitz.

Rent ekonomiskt skulle den extra kostnaden kunna kvittas mot all övertid man nu betalar för att få somrarna att gå ihop.

Men Jarl Holmström i Syd är skeptisk.

-I Skåne har vi tidigare provat att köpa semester av medarbetarna men vi tycker inte att det blir en god arbetsmiljö. Den som säljer sin semester är kanske den som behöver den mest men som av ekonomiska skäl tullar på sin egen arbetsmiljö, säger han.

Nitz menar att det inte behöver medföra problem om cheferna försäkrar sig om att de som jobbar under sommaren verkligen får en längre sammanhållen ledighet senare.

Källa - 2016-06-20 13:41

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+