Politikern En arbets förmedling för brott

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Politikern En arbets förmedling för brott - Våldsbrott och omfattande narkotikaförsäljning - GT:s granskning visar en skrämmande bild av Nordstan.

Men hur man ska komma till rätta med problemen i landets största shoppingcenter splittrar politikerna.

- Det har nästan blivit en arbetsförmedling för brott när så många ungdomar utan en trygg punkt samlas där, säger Jonas Ransgård (M)

- Jag tycker att Moderaterna kapitulerar inför brottsligheten när de vill stänga ett offentligt rum. Ska de stänga Avenyn också? säger Marina Johansson (S).

GT har granskat de ökande problemen med kringstrykande ungdomsgäng i Nordstan sent på kvällarna. Snatterier, hot och även rån präglar bilden av köpcentrat som polisen kallar för "stor fritidsgård".

Den ökande koncentrationen av ungdomar i köpcentret, vissa i asylprocessen, andra papperslösa, som kommit med de ensamkommande flyktingbarnens intåg, har lett till stora utmaningar för polisen. Också ungdomar med säte i Göteborg men också från andra kommuner uppehåller sig i köpcentret.

Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna och kommunstyrelsens andre vice ordförande, reagerar starkt.

"Arbetsförmedling för brott"

- Vi måste se till att de som inte har rätt att vistats i Göteborg inte gör det. Det blir nästan en arbetsförmedling för brott när så många ungdomar samlas där som inte har en trygg fast punkt.

Oppositionen har tidigare lämnat in förslag om att Nordstan ska stängas tidigare på kvällarna i samband med att butikerna stänger. Men de har blivit nerröstade i Byggnadsnämnden av den rödgröna majoriteten.

- Jag uppfattar att de blundar för verkligheten. Det är en allmän plats, men efter att butikerna stänger blir det en väldigt otrygg plats.

Marina Johansson (S) är ordförande i Social resursnämnd och vill inte att Nordstan ska behöva stänga tidigare.

"Kapitulerar för brottsligheten"

- Jag tycker att Moderaterna kapitulerar inför brottsligheten när de vill stänga ett offentligt rum. Ska de stänga Avenyn också? säger Johansson.

- Stänger vi ner Nordstan kommer de flytta sig till andra platser. Vilket vi ser att de gör på våren och sommaren.

Men om polisen eller fastighetsägarna formellt skulle begära att köpcentret stängs tidigare, är majoriteten öppen för förslaget, menar hon.

Jobbar med samverkan

- Men att stänga Nordstan är inte det första vi tänker göra, säger socialdemokratiska kommunalrådet.

Samverkan är en nyckel till att komma åt problemen, menar Johansson. Sedan tidigare har man en samverkansgrupp mellan centrum, fastighetsägare, polisen, butiker och andra myndigheter.

- Vi tänker inte ge vika för det här. Vi måste jobba mer med polisen, handlare, fastighetsägare och frivilliga, avslutar Marina Johansson.

Källa - 2017-01-14 18:22

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+