Rakt in i självtvivlets tvärmörka storskog

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Rakt in i självtvivlets tvärmörka storskog - En idealism som får honom visa mer omsorg om flyktingar och klimatet än om den egna familjen driver huvudpersonen i Axel Lindéns nya roman rakt in i självtvivlets tvärmörker. Skildringen av den nyblivne skogsbrukaren är anspråkslös men råstark.

Det som skiljer agnarna från vetet på landsbygden är förmågan att köra så att svärdet ryker men ändå hålla kedjan vass nog att kapa en granstam som vore den smör. Just kedjan, minns jag, själva slipningen, var det som avgjorde var i gubbhierarkin man hamnade. Slö kedja, längst ner; en lallare bara, i allt väsentligt värdelös.

Jag ler åt minnet av min första motorsåg och fortsätter läsningen av Axel Lindéns anspråkslösa men råstarka bok "Tillstånd". Berättarjaget, som rimligen lånar drag av Lindén själv, lyckas fånga på kornet en rad av de dilemman som vardagen har i beredskap åt dem som flyttar ut på landet för att verkligen göra något, med händerna, inte bara sitta på krogen och vara vegetarianer.

Han väcker omedelbart min sympati, denne idealist i nedre medelåldern som sedan flera år äger och brukar sina föräldrars och farföräldrars gård, någonstans i Östergötland. En skogsgård, ganska stor, komplett med allsköns maskiner, häst och hushållsgris, och familjen förstås; frun som är jurist i staden och en packe ungar mellan elva och arton, varav två från Afghanistan.

Lindén, som debuterade för tre år sedan med "Fårdagboken", återkommer nu med ännu en marknära berättelse från bondlandet. Fåren tycks vara ute på egna ärenden, för nu är det i stället skogen som bildar bokens kuliss. Hur sköter man en skog på bästa sätt? Måste man anpassa sig efter allt vad virkesköparna önskar? Bokens berättare vill gå sin egen väg, vill producera mer än bara pengar.

Han skrider till verket med en välslipad motorsåg och ett stort mått av självironiskt vankelmod på depressionens rand. I fjärran mullrar den stora världens katastrofer - klimatet och krigen - och umgänget med grannarna är inte heller det konfliktfritt. Gubbarna fnyser åt hans ovilja att kalhugga och plantera gran i räta rader. Tidigt i berättelsen hör han en av dem säga till en annan i telefon:

"- Jag vet inte vad fan han håller på med. Behöver man inte tillstånd? Men det blåser väl ner så småningom i alla fall. "

När han senare tappar bort sin egen mobiltelefon under ett arbetspass i skogen oroar han sig mest för att den ska utsöndra skadliga ämnen. Som sagt, en idealist. Han minns en anekdot om sin farfar; en ekolog från länsstyrelsen hade kommit på besök och talat sig varm om vikten att bevara mossor och fjärilar. Gubbens kommentar var kort och märgfull: "Jävla fjant. "

Berättarens 14-åriga dotter är annars den som får ge röst åt hans tvivel och självförakt. En typisk tonåring, suveränt skildrad, som följer en annan flicka på Youtube med motiveringen: "Hon är min främsta förebild när det gäller psykisk ohälsa. " Och på tonåringars vis håller hon föräldrarna ansvariga för sitt illamående. Varför, till exempel, måste huset vara fullt av flyktingar?

"- Vi har ett stort hus, säger jag.

- Det där är en undanflykt. De är ju här hela tiden. Vi får aldrig vara i fred. Jag kan stänga in mig på mitt rum, men du pappa … de äter upp dig.

- Men vi gör det för deras skull, eftersom vi har det mycket bättre än dem.

- Du och mamma vill göra det här för att ni tror att ni är goda, för att det ska verka som att ni är goda. Och jag vet att jag inte får säga så, man jag vill inte vara god. Jag vill inte att ni ska vara goda. "

Till historien hör att frun redan innan dess har klagat på att hans oro för planeten tar fokus från henne och barnen. Alla går liksom förbi varandra, och ingen verkar vara särskilt lycklig. I händerna på en sämre författare hade historien havererat ganska omgående, men Lindén får den att leva hela vägen. Tyngdpunktens förskjutning från skogen till de afghanska pojkarna (avslag, utvisning) är effektfull.

Stilen har stor betydelse; i korta, dagboksliknande, ibland kärvt lyriska prosastycken styr Lindén sin berättelse rakt in i självtvivlets tvärmörka storskog. Han saknar David Jonstads revolutionära glöd och Göran Bergengrens trösterika naturkunskaper; hos Tomas Bannerhed finns en snarlik svärta och ibland påminns jag om Sven Olov Karlsson, men framför allt är detta något nytt, eget.

När Migrationsdomstolen slutligen grusar hoppet om uppehållstillstånd och en av pojkarna ska dumpas på flygplatsen i Kabul - "som en sommarkattunge på en busshållplats" - är gränsen redan passerad. Allt är meningslöst. Att odla morötter är meningslöst. Att bedriva hållbart skogsbruk är meningslöst. Vildsvinsjakten skänker en kort berusning, men allt är ändå hopplöst, ett "hippieprojekt". När berättaren rider ut i skogen på familjens islandshäst (som barnen har tröttnat på) minns han bara Don Quijote - på Sancho Panzas åsna.

I en vacker, drömlik scen råkar han i slagsmål med mannen som är ordförande i den lokala skogsägarföreningen. Efteråt ligger de utmattade bredvid varandra, på rygg, i snön. Han tänder en cigg. Ordföranden säger något om ekonomi och produktion.

" - Jag måste åka, säger jag och reser mig upp.

Jag kör sakta ut från parkeringen. När jag svänger in på den stora vägen passerar jag ganska nära platsen där jag nyss låg. Ordföranden ligger kvar. Det har lagt sig ett tunt täcke med snö på honom. Jag tutar till. Han lyfter lite på armen. "

Att jag läser "Tillstånd" med stor behållning beror inte bara på stilen, utan lika mycket på att boken gestaltar en dialog som trots allt leder framåt. Idealisten går inte under helt i bedrövelsens mörker, och gubbarna är knappast oemottagliga för det de unga håller högt. De möts. De fnyser och hatar, men möts. Ingen vinner allt, men ändå; den som kan fila en sågkedja går inte ohörd.

Källa - 2020-02-15 08:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+