Regionala stormakter kan agera mot Kurdistan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Regionala stormakter kan agera mot Kurdistan - Spänningen ökar efter ja-segern i den omstridda folkomröstningen om självständighet i irakiska Kurdistan.

Regeringen i Bagdad förbereder sig nu på att ta kontroll över gränsposteringarna runt den självstyrande kurdiska regionen i norr med hjälp av grannländerna Iran och Turkiet.

Beskedet kom från Iraks försvarsdepartement på fredagskvällen, rapporterar Reuters. Uttalandet antyder att militärstyrkor kommer att sättas in på turkisk och iransk mark, vid gränsen mot irakiska Kurdistan.

Även regimen i Syrien stöder Bagdads planer på att ta över gränskontrollerna, inklusive regionens flygplatser. Samtliga tre grannländer har liksom Irak en stor kurdisk minoritetsbefolkning.

Men det kurdiska självstyret vägrar att låta den irakiska regeringen ta över gränskontrollen. Den regionala regeringen skriver i ett uttalande att Bagdads krav är "olagliga", rapporterar den kurdiska tv-kanalen Rudaw.

Teheran har meddelade också på fredagen att iranska företag tillfälligt beläggs med import- och exportförbud till självstyret i norra Irak, rapporterar Reuters.

Internationella flygningar till och från irakiska Kurdistan upphörde på fredagen, enligt statlig irakisk tv. Centralregeringen i Bagdad har förbjudit flygtrafiken som vedergällning för den omtvistade folkomröstningen om självständighet.

Utländska bolag har avbrutit sina flygningar till Arbil och Sulaymaniyya i enlighet med påbudet från den irakiska regeringen, som kontrollerar luftrummet. Inrikesflyg är fortfarande tillåtna, så många väntas resa vidare till irakiska Kurdistan via flygplatsen i Bagdad, skriver flera medier.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

- Humanitära, militära och diplomatiska flygningar inkluderas inte i förbudet, säger Talar Faiq Salih, chef för flygplatsen i Arbil, till nyhetsbyrån AFP.

Jasidan vann en jordskredsseger i folkomröstningen i måndags. Men den irakiska regeringen, och flera andra länder, fruktar att resultatet kan försämra säkerhetsläget i regionen. FN och USA har erbjudit sig att medla mellan parterna.

Bagdadregeringen har hotat med sanktioner, blockad och en möjlig militär intervention om inte det kurdiska självstyret drar tillbaka resultatet av folkomröstningen.

Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50 000 kvadratkilometer och där det bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).

Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (huvudstad Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.

Dagens gränser är dock omstridda och många människor har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.

Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

Källa: Landguiden

Källa - 2017-09-29 10:47

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+