Rekordbrist på arbetskraft slår hårt Utvisar talanger

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Rekordbrist på arbetskraft slår hårt Utvisar talanger - Stockholms ekonomi går starkt - men den värsta arbetskraftsbristen någonsin slår hårt mot staden, visar en rapport från Stockholms Handelskammare. Nu ifrågasätter chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou starkt att utländska experter utvisas på löpande band.

- Det är helt fel väg att gå, säger han.

Larmen om kompetensbrist har haglat den senaste tiden - och nu slår Stockholms Handelskammare fast att Stockholmsekonomin drabbas hårt av bristen på arbetskraft, särskilt inom it-sektorn.

Enligt en rapport från handelkammaren stärktes visserligen konjunkturen i huvudstaden påtagligt under det andra kvartalet i år. Stockholmsekonomin har stärkts under tre av de senaste fyra kvartalen, vilket främst beror på ett ökat förtroende hos näringslivet.

Men även hushållen - som länge sett dystert på ekonomin - har blivit gladare den senaste tiden. De senaste tre kvartalen har hushållens tilltro till ekonomin till och med överstigit den från näringslivet. Trots ett fall i andra kvartalet så har hushållens konfidensindikator stärkts snabbare än företagens sedan slutet av förra året.

Men Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, är ändå långt ifrån nöjd med läget.

- Stockholmsekonomin befinner sig i mångt och mycket i en högsommar. Men det finns mörka moln vid horisonten i form av arbetskraftsbrist. I vissa delbranscher är det också lokalbrist som stör, säger han.

I rapporten konstaterar Handelskammaren rent av den högsta arbetskraftsbrist som den någonsin uppmätt. Inte ens under högkonjunkturen innan den global finanskrisen slog till 2008 var arbetskraftsbristen lika påtaglig. Det hämmar såklart tillväxten. Samtidigt visar Handelskammarens enkät att företagen hoppas kunna öka anställningarna framgent.

Enligt Hatzigeorgiou är det för tredje kvartalet i rad är främst inom databranschen som jobben växer fram. Läget har inte varit så ljust på närmare sju år. Men samtidigt uppger allt fler it-företag att brist på personal som ett problem - och här är de kompetensutvisningar som SvD uppmärksammat de senaste månaderna ett allvarligt problem, påpekar han.

- Det väldigt viktigt att vi kan locka till oss kompetens. Och då hjälper det inte att Sverige utvisar globala talanger på grund av misstag som begåtts av deras arbetsgivare, säger Hatzigeorgiou.

Ett av de mest uppmärksammade exemplen var Pakistanfödde stjärnprogrammeraren Tayyab Shabab. SvD kunde nyligen berätta att han nu har beslutat sig för att ge upp sin kamp för att få stanna i Sverige - och i stället flytta till Tyskland. Migrationsverket hade tidigare beslutat att han måste lämna landet på grund av att hans tidigare arbetsgivare missade att teckna en tjänstepensionsförsäkring.

I en intervju med Svenska Dagbladet sa biträdande migrationsminister ansvarig minister Helene Fritzon nyligen att en ändring av lagen som Migrationsverket baserat sitt beslut på kommer att ta tid.
- Det är helt fel att gå att utvisa folk som företagen skriker efter, inte minst i Stockholm. Dataprogrammerare är det enskilt viktigaste yrket i Stockholm, säger Hatzigeorgiou.

Politiker borde därför göra allt för att locka till oss utländsk kompetens, speciellt eftersom många av de flyktingar som kommit till Sverige inte har den kompetens som efterfrågas, enligt Hatzigeorgiou. Detta kan leda till matchningsproblem på jobbmarknaden framöver.

Ett viktigt sätt att locka fler it- och andra talanger till Stockholm är att att öka antalet hyresrätter genom att reformera bostadsmarknaden, säger Hatzigeorgiou. Men även här har politikerna misslyckats när den inte lyckades komma överrens om en bred lösning över blockgränsen, påpekar han.

Handelkammarens barometer visar att ett ännu större problem bland it-företagen än arbetskraftsbristen är just bristen på lokaler.

- Politikerna borde göra bostadsbyggande till ett riksintresse där inte kommuner kan sätta käppar i hjulet, säger Hatzigeorgiou.

Enligt Handelskammaren är arbetskraftsbristen inom Stockholms byggbransch en allvarlig hämsko för byggandet. Inte sedan 2008, innan den globala finanskrisen slog till, har avsaknaden av personal varit så stor som nu. Samtidigt försvagades tillförsikten i Stockholms byggbransch under andra kvartalet.

Hatzigeorgiou tror att branschen är orolig för makthavarnas iver att göra det dyrare att låna till sin bostad. Finansinspektionen har sagt att de vill skärpa amorteringskraven till årsskiftet.

- Vi får inte glömma bort att delar av ekonomin är dopad i och med den extremt expansiva penningpolitiken som Riksbanken har fört. Vi kanske ser signaler i den här barometern att företagen faktiskt har börjat inse och planera för att den här expansiva penningpolitiken kan komma till vägs ände, säger Hatzigeorgiou.

Källa - 2017-08-14 08:19

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+