Resultatet visar hur stort missnöjet är

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Resultatet visar hur stort missnöjet är - LONDON. Migrantkrisens politiska nota har just skrivits på i Österrike.

Varannan österrikare föredrar yttersta högerns man som president.

Det är slut med politik som vanligt.

Säga vad man vill om europeisk politik, tråkig är den inte dessa dagar. Snarast lite för spännande.

Österrike är det senaste exemplet och står i kväll på tröskeln till att som första EU-land sedan andra världskriget rösta in en statschef från ett populistiskt parti långt ut på högerkanten.

Valet mellan FPÖ:s Norbert Hofer och miljöpartisten Alexander Van der Bellen blev så jämnt att slutresultatet antagligen inte blir klart förrän under måndagen då alla poströster räknats.

Österrike har dock haft några veckor på sig att vänja sig vid detta resultat. I den första valomgången den 24 april lyckades varken socialdemokratiska SPÖ:s eller borgerlige ÖVP:s kandidater ta sig vidare.

Dessa två partier har dominerat Österrikisk politik sedan andra världskriget. Ofta har de - som nu - samregerat i en storkoalition.

Men den politiska mitten - både på vänster- och på högersidan - är hotad på många håll i Europa. Det finns ett växande folkligt missnöje med de gamla etablerade partierna och vad deras politik resulterat i.

Ett missnöje som handlar om allt från globaliseringen till eurokris, från EU-byråkrati till invandring.

Norbert Hofer och hans FPÖ har varit kritiskt mot det mesta av detta. Och partiet - som spelat en roll i österrikisk politik i decennier - har sett sin popularitet öka efter fjolårets migrantkris.

Hofer har lovat att stoppa "invasionen från muslimer" och bygga stängsel vid gränsen mot södern precis som grannlandet Ungern gjort. Flera våldsbrott på sistone begångna av personer med utländskt ursprung har fått stor uppmärksamhet.

På sätt och vis har Hofer ibland låtit som en österrikisk variant på Donald Trump. De lockar ungefär samma väljare och de är många numera.

Det är presidenten som leder ceremonin när en ny regering tillträder och Van der Bellen har sagt att han inte tänker svära in en regeringen ledd av FPÖ om nu de skulle vinna nästa val.

Hofer har hotat med att sparka den sittande regeringen inom ett halvt år om den inte får kontroll över invandringen. Österrike tog emot 90 000 asylsökande i fjol, ett nytt rekord.

Om Hofer drar det längsta strået så kommer detta mötas med många rynkade pannor och bekymrade miner runtom i Europa. Inte minst i Bryssel.

Österrike har stökat till det förr. När FPÖ första gången plockades in i regeringen 1999 så utsattes Österrike under en kortare period till och med för en bojkott från övriga EU.

Något liknande lär inte äga rum denna gång. Länder som Ungern och Polen styrs redan av högerregeringar som delvis förespråkar samma politik som FPÖ.

Och åren i regeringen kostade FPÖ i popularitet. Det eviga samregerandet mellan SPÖ och ÖVP har däremot snarast gynnat FPÖ i stället - SPÖ och ÖVP sitter i storkoalition igen sedan 2007.

Valresultatet i Österrike visar hur stort missnöjet med etablerade partier är, vem som än vinner i slutänden. Och den historien lär inte sluta i Österrike.

Källa - 2016-05-22 19:54

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+