Risk för hämndlystna miliser i Mosul

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Risk för hämndlystna miliser i Mosul - Iraks premiärminister Haider al-Abadi har signalerat att han vill uppnå en mer städad militär seger denna gång. De allierade shiamiliser som vid tidigare offensiver mot IS rapporterats ha gjort sig skyldiga till försvinnanden, tortyr och regelrätta avrättningar ska inte släppas in i Mosul denna gång, lovar han.

Men så lät det även innan offensiven mot al-Falluja i somras, konstaterar HRW:s Irakexpert Belkis Wille.

- Den irakiska militären är inte tillräcklig stark för att stoppa dem från att gå in. När fokus är att slåss mot IS kommer man inte att slösa resurser på att hålla miliserna utanför staden, säger Wille, som är på besök i Stockholm, till TT.

Inför offensiven har militären uppmanat civilbefolkningen i Mosul att stanna i sina hem. FN räknar ändå med att hundratusentals civila kommer tvingas på flykt när striderna når staden.

Militären vill kontrollera alla som tar sig ut och har planerat att föra äldre pojkar och män till så kallade screeningområden. Där ska man försäkra sig om att de inte har band till IS, innan de kan återförenas med sina familjer vid flyktingläger.

Men processen är dåligt förberedd - de officiella kontrollområden som utlovats har inte ens börjat byggas, säger Belkis Wille.

- Det är oklart var de flyende ska screenas. Vid tidigare offensiver har det inneburit att människor förts bort till okända platser och släppts först veckor senare, utan att deras familjer haft någon aning om var de befunnit sig.

Det är vid sådana processer som många av övergreppen ägt rum, när shiamiliser satt upp egna kontroller och fört bort flyende sunnimuslimer.

Men HRW har även dokumenterat överträdelser från de internationellt omhuldade kurdiska peshmergastyrkorna, som spelar en nyckelroll i kampen mot IS. Enligt en rapport som människorättsorganisationen släpper inom kort ska de vid upprepade tillfällen, och i stor skala, ha förstört sunnimuslimska arabers hus

- I de 17 byar vi tittat på, där vi har både vittnesuppgifter och satellitbilder, har det skett dagar, veckor eller månader efter att peshmerga tagit kontroll över dem. Så det går inte att skylla på att de förstörts i strider, vilket innebär att det rör sig om krigsbrott.

En av peshmergas utländska stödgivare är Sverige - som bidrar med militär träning. HRW uppmanar alla länder som stödjer de kurdiska styrkorna att trycka på för att kurdiska myndigheter ska utreda händelserna och åtminstone straffa några skyldiga befälhavare, för att visa att agerandet kan få konsekvenser.

Under sitt besök i Stockholm har Belkis Wille träffat utrikesdepartementet för att framföra HRW:s synpunkter.

- Vi vill också att länder som Sverige, som tränar kurdiska soldater, integrerar en tydlig utbildning om krigets lagar.

- Jag tror inte att svenska folket skulle gillar att få se en rubrik i stil med "Sverige utbildar krigsbrottslingar".

Islamiska staten: Extremistorganisationen är kraftigt tillbakapressad i Irak. Efter att ha förlorat staden al-Falluja i juni är Mosul gruppens sista betydande fäste i landet.

Shiamuslimska miliser: En rad olika shiamiliser opererar i Irak vid sidan av armén och polisen. Efter att IS intog Mosul 2014 började miliserna rekrytera mer aggressivt och gick ihop i paraplygruppen Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF). Många av miliserna får direkt stöd av Iran.

Kurderna: Partierna KDP och PUK har i de kurdiskkontrollerade områdena i Irak väpnade styrkor som gemensamt kallas peshmerga. Spelar en nyckelroll i striderna mot IS och får militärt stöd från framför allt USA.

Sunnimuslimska miliser: Bidrar med uppskattningsvis några tusen man i Mosuloffensiven. Spelade en stor roll när IS föregångare, al-Qaida i Irak, drevs bort 2008. Men blev aldrig integrerade i den irakiska armén som utlovat, vilket bidrog till de motsättningar som sedan IS kunde utnyttja.

Yazidier och kristna: Efter att IS drevs bort från Sinjar, där de begick flagranta övergrepp mot minoriteten yazidier, har flera väpnade grupper med yazidier bildats. Även kristna milisgrupper deltar i viss utsträckning i Mosuloffensiven.

Källa: Landguiden, TT

Mosul ligger i den oljerika Nineveprovinsen i Irak och är landets näst största stad med uppskattningsvis mellan 1,2 och 1,5 miljoner kvarvarande invånare. Offensiven mot staden inleddes den 17 oktober, omkring två år efter det att den fallit i händerna på IS. Striderna väntas pågå i flera veckor, om inte månader.

Islamiska staten (IS) uppger sig ha runt 7 000 man med vapen i staden. USA räknar med att 3 500-5 000 är troligare. Mot dem står omkring 30 000 soldater, främst irakiska och kurdiska trupper.

FN räknar med att 200 000 människor väntas fly under de första veckorna. Vid det värsta tänkbara scenariot kan upp till en miljon människor tvingas på flykt, varav 700 000 kan behöva inhysas i tillfälliga läger.

Upp till 100 000 tros komma att korsa gränsen för att söka skydd i Syrien.

Antalet platser i tillfälliga tältläger som hittills hunnit byggas kring Mosul beräknas vara långt ifrån tillräckliga.

Källa - 2016-10-22 10:13

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+