Risk för nyval i Danmark

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Risk för nyval i Danmark - Dansk folkeparti, största stödparti till den borgerliga enpartiregeringen, är stridslystet och tänker inte dansa efter Liberal alliances pipa.

"Är ni redo för val?" ropade partiledaren Kristian Thulesen Dahl när det populistiska partiet samlades till möte i jylländska Herning i helgen.

Svaret från de 1300 partimedlemmarna blev ett rungande "ja".

Dansk folkeparti räds inte ett nyval. Partiet stormade fram till 20 procent i valet 2015, ligger fortfarande högt i opinionsmätningar, och känner medvind för sin invandringsfientliga och EU-kritiska politik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen konstaterade efter DF:s möte att det inte finns någon politisk majoritet i folketinget för den skattelättnad som Liberal alliance (LA) ställt som ultimatum för att stödja den borgerliga Venstre-regeringen.

Anders Samuelsen, partiledare för LA, vill att marginalskatten ska sänkas med fem procent för alla.

Regeringen har lagt ett kompromissförslag som innebär sänkta marginalskatter för årsinkomster upp till en miljon danska kronor. Men Samuelsen står med närmast fanatisk envishet fast vid sitt krav inför höstens så kallade 2025-förhandlingar om den danska ekonomin.

Eftersom Dansk folkeparti är helt emot skattesänkningar som huvudsakligen skulle gynna höginkomsttagare i och omkring Köpenhamn, sitter Lars Løkke Rasmussen i en rävsax.

Kristian Thulesen Dahl har offentligt börjat filosofera om att de tre stora partierna i dansk politik, Socialdemokraterna, Venstre och DF, borde ingå ett formaliserat samarbete. För att minska inflytandet för små ytterlighetspartier både till höger och vänster.

Underförstått skulle hans eget parti fungera som kungamakare. Men DF:s stöd kommer förstås inte gratis.

Thulesen Dahl radade i helgen upp sina egna krav: permanenta gränskontroller mot Tyskland, snabbehandling av asylansökningar vid gränsen, alla integrationsplaner ska ersättas av hemsändningsprogram, avskaffad bidragsrätt för personer med tillfälliga uppehållstillstånd och att Danmark ska säga upp en rad internationella konventioner om flyktingars rättigheter.

Källa - 2016-09-19 14:37

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+