S ledare vill stoppa högerpopulism

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

S ledare vill stoppa högerpopulism - Österrikes förbundskansler Christian Kern tar i dag emot statsminister Stefan Löfven och Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel i Wien. Det är bara några dagar före landets presidentval, där högerpopulisten Norbert Hofer (FPÖ) ligger bra till för att bli ny president.

Denna S-ledda konstellation av länder möttes för första gången på Bommersvik för snart två år sedan, därefter har de mötts ytterligare en gång och enats om att driva på för att EU ska skriva in ett socialt protokoll om löntagares rättigheter vid nästa fördragsändring. Men det kan dröja många år innan det blir aktuellt att ändra i EU:s grundfördrag.

Därför presenterar trion nu, tillsammans med LO och de tyska och österrikiska motsvarigheterna, en lista med tio punkter som man vill arbeta för i EU. En av punkterna är att försöka få med sig fler länder på förslaget om ett socialt protokoll.

För svensk del har det varit viktigt att få med ändrade regler för utstationerad personal, alltså när någon tillfälligt jobbar i ett annat EU-land. Målet är att utstationerad personal ska ha samma lön som den inhemska.

Sverige har också drivit på för att löntagares rättigheter ska stärkas och arbetsmiljön förbättras.

Den sista punkten på listan är ordning och reda i asylmottagandet. Ledarna slår fast att asylrätten ska värnas, men att det inte innebär en rätt att välja i vilket EU-land asylansökan ska behandlas. Dessutom slås fast att EU måste ta kontrollen över sin yttre gräns.

De socialdemokratiska ledarna i Sverige, Tyskland och Österrike möttes på Bommersvik på Luciadagen 2014. Det var startskottet för en arbetsgrupp med syftet att driva på för lika villkor för lika arbete inom EU. Även ländernas fackliga organisationer ingår i samarbetet.

Sedan dess har de enats om att gemensamt driva på för att ett socialt protokoll ska skrivas in i EU:s grundfördrag. Tanken är att slå fast att de ekonomiska friheterna, till exempel fri rörlighet av arbetskraft, och konkurrensregler inte får väga tyngre än sociala rättigheter.

Det kan dock dröja många år innan det blir aktuellt med en fördragsändring. Dessutom måste de tre länderna övertyga övriga EU-länder om att ett socialt protokoll behövs.

Källa - 2016-11-29 08:57

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+