S och MP i flyktingkonflikt Har lurats två gånger

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

S och MP i flyktingkonflikt Har lurats två gånger - Sprickan mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet växer. Regeringspartierna är i konflikt och för intensiva förhandlingar i statsrådsberedningen om de ensamkommande flyktingbarnen.

- Vi har redan blivit lurade två gånger, säger en MP-källa.

Ända sedan den breda migrationsöverenskommelsen 2015 har flyktingpolitiken skapat stora problem i samarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Just nu är läget mer spänt än på länge, mellan de två regeringspartierna och internt inom Socialdemokraterna.

Sedan en vecka tillbaka har de båda partierna suttit i långa och många samtal på statsrådsberedningen, långt in på kvällarna för att hitta en lösning, enligt regeringskällor som SvD pratat med.

Hittills utan framgång. Miljöpartiet pressar på för att få igenom förslaget att låta de ensamkommande flyktingbarn som kom till Sverige under 2015 få stanna, även om de har hunnit bli över 18 år.

- Vi har två gånger tidigare gett saker i förhandlingar med Socialdemokraterna för att de här barnen ska få stanna i Sverige. Men Migrationsverkets praxisändringar har gjort att de ändå utvisas, och den nya skollagen har visat sig otillräcklig, säger en MP-källa.

Klimatkollen med Jenny Stiernstedt. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

För Socialdemokraterna är frågan svårhanterad. Partiledningens linje är att dagens regelverk gäller, och att man inte ser en anledning till lagändringar som skulle låta fler stanna.

- Bekymret för ledningen är att man varit så tydlig i sitt nej offentligt. Det blir svårt att gå Miljöpartiet till mötes utan att framstå som kappvändare. Det allra bästa vore om Migrationsverket sa att situationen i Afghanistan nu har blivit så allvarlig att vi måste sätta stopp för utvisningarna, säger en S-källa.

Samtidigt växer missnöjet inom Socialdemokraterna. Redan i somras skrev 14 riksdagsledamöter en debattartikel som krävde att de ensamkommande barnen från bland annat Syrien och Afghanistan ska få stanna. Nu har fler anslutit sig, ute i kommunerna och i den högsta ledningens verkställande utskott, men färre vågar tala offentligt. Partiledningens linje utåt har varit likadan som den i förhandlingarna med MP; benhård.

- Den som får avslag måste så klart också återvända, sa migrationsminister Heléne Fritzon i den senaste riksdagsdebatten.

De S-ledamöter som gick ut med kravet i somras utsattes för intern kritik av partiledningen. Flera vittnar om hur partipiskan dragit fram. Men en växande grupp i riksdagsgruppen fortsätter att ställa frågor, och upplever inte att de får svar.

- Ledningen säger bara att vi inte ska tillbaka till 2015 års regler. Allt som har med den här frågan att göra trycks tillbaka. Men det är många som inte vill möta det här i valrörelsen, eller på hemmaplan. Och man vill inte att de unga människorna som är på flykt ska ha det så här, säger en S-källa.

Förhandlingarna mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna i statsrådsberedningen beräknas pågå den här veckan och nästa. Ambitionen är att ha något klart om två veckor.

För både Miljöpartiet och Socialdemokraterna är det viktigt att lösa upp knuten så snart som möjligt. Den interna valstrategin ser olika ut för de olika regeringspartierna, men är gemensam i det att valkampanjens fokus inte ska vara flyktingfrågorna. Efter en höst med brott och straff högst på agendan, vill Socialdemokraterna ägna våren och valkampanjen åt mjukare välfärdsfrågor. Miljöpartiet vill prata klimat i valrörelsen, inte flyktingkris och utvisningar.

- Om vi lyckas med detta blir det uppenbart att Miljöpartiet stannade i regeringen av en tydlig orsak, och att vi lyckades med det vi åtog oss. Att rulla tillbaka lagen och göra verklig skillnad för de här människorna, säger en MP-källa.

Inom Socialdemokraterna har migrationsfrågorna blivit en tydlig höger-vänster-fråga, och de ensamkommande flyktingbarnen har gjort skiljelinjerna extra tydliga. Sidoorganisationer som Socialdemokrater för tro och solidaritet hoppas att Migrationsverkets senaste prognos kan bli en dörröppning.

- På grund av för hög belastning hinner de inte ta beslut före årsskiftet om alla som kom under 2015 och 2016, som tidigare var planen. Den humanitära situationen för de ensamkommande kan då göra att partiet måste ändra sig, säger ordförande Ulf Bjereld.

Under 2015 kom 35 000 ensamkommande barn till Sverige, många som då var i övre tonåren. Fler än 18 000 har redan fått besked om de får stanna eller inte, men många väntar fortfarande på beslut och många kommer att hinna fylla 18. Partiet kan inte säga exakt hur många som berörs av MP:s förslag.

Migrationsverket beräknar att runt 2 000 människor fortfarande inte kommer att ha fått besked vid årsskiftet.

Källa - 2017-11-02 11:19

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+