S tvivel på återgång i flyktingpolitiken

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

S tvivel på återgång i flyktingpolitiken - När Stefan Löfven talar i Almedalen i dag har det gått två veckor sedan riksdagen klubbade den kontroversiella och tillfälliga lagen om skärpta asylregler.

Då lade sig Sverige på EU:s lägsta nivå vad gäller öppenhet mot flyktingar.

I november övertygade statsministern Miljöpartiet om att regeringen måste göra upp med allianspartierna om en stramare flyktingpolitik.

Ordet "tillfällig" var en nyckel.

Förutsättningen var att de nya reglerna skulle avskaffas inom tre år. Annars hade MP aldrig gått med på uppgörelsen. De gröna hade ju inför valet 2014 lovat väljarna att inte göra det svårare för flyktingar att komma till Sverige.

Nu kan HD och Sydsvenskan avslöja att tunga socialdemokrater anser att en återgång till den tidigare generösa asylpolitiken blir mycket svår - eller rent av omöjlig.

Det gäller inte minst bland S-politiker i Skåne dit de allra flesta asylsökande kom under höstens flyktingvåg.

Katrin Stjernfeldt Jammeh är finanskommunalråd i Malmö. Hon sitter också i partistyrelsen.

- Jag är övertygad om att regeringen fattar beslut som gör att vi inte åter måste ta emot en väldig massa människor på väldigt kort tid. Både de skärpta asylreglerna och gränskontrollerna kommer att finnas kvar parallellt under lång tid.

Stjernfeldt Jammeh hoppas att den stränga lag som nu införts så småningom avskaffas. Men hon tror att det blir omöjligt för Sverige att åter införa så generösa regler som tidigare.

- Vi kommer att få en annan lagstiftning. Den utformas på ett sätt som gör att vi aldrig kommer tillbaka till samma kaotiska situation som i höstas, säger hon.

Partikamraten Tonka Frodlund från Helsingborg, som också sitter i partistyrelsen, tror inte heller på en återgång.

- Man kan inte ha vidöppna gränser hur som helst. Vi kan inte ge permanenta uppehållstillstånd på löpande band, säger hon.

Den tillfälliga asyllagen består av två delar: dels får flyktingar nu bara tillfälliga uppehållstillstånd, dels försvåras anhöriginvandring och familjeåterförening kraftigt.

Enligt lagtexten ska reglerna gälla i högst tre år med en "kontrollstation" sommaren 2018 - precis före nästa val.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att det är regeringens "ambition" att lagen verkligen blir tillfällig.

- Men det förutsätter två saker. För det första att vi får en bättre kapacitet i det svenska mottagningssystemet. För det andra att EU får ett effektivt gränsskydd på plats och ett system för fördelning av flyktingarna i Europa, säger han.

Idag tyder mycket lite på att EU ska enas om ett fördelningssystem, eftersom en lång rad länder vägrar ta ansvar.

- Mycket kan hända på tre år, hävdar Morgan Johansson.

I riksdagen var alla partier utom V och C med på att skärpa asylpolitiken tillfälligt.

SD slog redan i vintras fast att partiet vill permanenta de hårdare reglerna.

I samband med riksdagens omröstning tog M samma steg. Då sa Anna Kinberg Batra att Sverige bör behålla tillfälliga uppehållstillstånd och strängare regler för anhöriginvandring för gott.

De flesta socialdemokrater och LO-företrädare som vi har talat med vill gärna återgå till en generös asylpolitik. Men de pekar på stora hinder.

Flera hänvisar till att många kommuner saknar allt från bostäder till lärare och socialsekreterare och menar att det måste lösas om asylreglerna ska bli mindre strama.

- Kommun, landsting och stat måste bygga upp en kapacitet. Om inte det kraftigt förbättras behövs en förlängning av de tillfälliga asyllagarna, säger Malmö arbetarekommuns ordförande Joakim Sandell.

- Vi måste få upp byggtakten, framhåller Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads Skåneavdelning:

Andra menar att den höga arbetslösheten måste pressas ner om den tillfälliga lagen ska kunna avskaffas.

Stefan Löfven har lovat att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. För många socialdemokrater är det målet en avgörande värdemätare.

Nyligen slog LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fast att han "personligen inte tror att det finns någon väg tillbaka" till en mer generös asylpolitik.

Magnus Alm, ordförande för LO Skåne, drar en liknande slutsats.

- Politiskt finns inget stöd för att gå tillbaka till den tidigare lagstiftningen.

Han befarar att en stor flyktinginvandring leder till ökad arbetslöshet och lönedumpning.

- För oss i LO handlar det till syvende och sist om jobben. Vår utgångspunkt är att värna och hålla uppe löner.

Det kanske allra största hindret för att återgå till en mindre strikt asylpolitik är för många EU:s oförmåga att dela på ansvaret för de flyktingar som kommer till Europa.

Malmös förra kommunalråd Ilmar Reepalu ser återgången till generösare regler som omöjlig om EU:s samordning inte lösts och arbetslösheten i Sverige förblir hög under de kommande två tre åren.

- Då kan vi självklart inte ha en generös flyktingpolitik. Då måste vi se hur stor flyktinginvandring vårt samhälle klarar av.

- Vi kan inte ta in människor som hamnar i permanent utanförskap.

Magnus Alm säger:

- När flödet varit så kopiöst som nu måste alla EU-länder dela solidariskt. Sverige och några få länder kan inte bära allt.

Torbjörn Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, instämmer:

- Jag vill att vi återgår till permanenta uppehållstillstånd. Men det krävs att andra EU-länder tar sitt ansvar.

Liksom Katrin Stjernfeldt Jammeh fasar han för en situation som i höstas. Då tog Trelleborg under några månader emot 4 500 ensamkommande flyktingbarn.

För Lena Micko, S-ordförande för SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), är det avgörande att den lag som tvingar alla kommuner att ta emot nyanlända verkligen får genomslag.

- De kommuner som tagit emot väldigt många måste få en avlastning.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson vill inte lägga sig i de politiska besluten, men listar likväl en rad villkor för en återgång till en generös asylpolitik.

- Hur går det med avtalet EU-Turkiet? Hur går det med konfliktutvecklingen i Mellanöstern? I Libyen? Syrien? Irak? Förvärras konflikten i Afghanistan? Hur går det med alla semikonflikter i Afrika?

Enligt Anders Danielsson är det enda man kan vara säker på att det om två år lär vara "fortsatt krig i Syrien och ett fortsatt stort tryck på Europa".

Men Niklas Karlsson, S-ordförande i Skåne, hoppas ändå på en fredligare värld när "kontrollstationen" infaller 2018.

- Förhoppningsvis har världen blivit lite bättre då.

Om Socialdemokraterna inför valet 2018 signalerar att det inte blir någon återgång till den tidigare asylpolitiken hotas samarbetet med Miljöpartiet.

Förra språkröret Åsa Romson grät på regeringens presskonferens i november. Gustav Fridolin kallade poltiken för "skit".

På sin kongress i maj beslutade MP att verka för en snar återgång till en generös flyktingpolitik.

Nu klargör MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm att det för henne är självklart att den skärpta asyllagen är en parentes.

- Regeringspartierna är överens om att detta är en tillfällig lagstiftning och att ambitionen är att gå tillbaka till en mer human lagstiftning än den internationella rätten kräver.

De tillfälliga asyllagarna

De som söker asyl och kom till Sverige efter den 23 november kan bara få tillfälligt uppehållstillstånd som omprövas efter 13 månader.

Barnfamiljer kan dock fortsatt få permanent uppehållstillstånd. Lagen gäller till den 20 juni 2019, men ska omprövas av politikerna i juni 2018.

Det har blivit svårare för anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige genom att kravet på egen försörjning skärpts. Även dessa regler gäller till 2019.

Övriga skärpningar

Sedan den 1 juni nekas asylsökande som fått definitivt avslag asylbidrag och ekonomiskt stöd för sitt boende.

Regeringen införde den 11 november "inre gränskontroller" mot andra EU-länder. Beslutet gällde först tio dagar, sedan den 3 mars för trettio dagar i taget.

Det så kallade transportöransvaret tvingar sedan den 4 januari tåg-, buss- och fä

Källa - 2016-07-05 00:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+