Så vill Löfven göra Sverige tryggare

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Så vill Löfven göra Sverige tryggare - Blått och gult som i svenska flaggan. Rött som i ett fång rosor. Färgerna på scenen för Stefan Löfvens tal beskrev det mesta.

Två dygn efter terrorn i Stockholm skulle han visa en väg framåt både för Sverige och det socialdemokratiska partiet

Och på scenen i Svenska Mässan i Göteborg, inför tusen partivänner, höll statsministern sitt kanske starkaste tal i karriären, fyllt med mer inlevelse än många trodde honom förmögen. Ett par gånger brast rösten.

"Jag är så stolt över så många i Sverige", sade Löfven om poliser, brandmän och civila som hjälpte till vid Drottninggatan.

Sitt gamla tal - som han tänkt hålla innan terroristen slog till - hade åkt i papperskorgen. Och budskapet i det nya, där han vände sig till hela Sverige, var stundtals kärvt.

Hårdare tag mot terrorister och kriminella. En maning till svenskar och nyanlända att kräva sin rätt, men göra sin plikt.

Inga stora nyheter. Men det var inte heller poängen. För Löfven gällde att samla nationen efter terrordådet - och samtidigt övertyga om att det är Socialdemokraterna som ska leda landet mot framtiden.

Statsministern talade om att terrorlagar måste skärpas och bjöd in de borgerliga partierna till samtal.

"Vi ska jaga dessa mördare med den samlade kraften av den svenska demokratin. "

Löfven lovade bekämpa gängkriminalitet och vardagsbrott som skapar rädsla och oro. Fler poliser. Skärpta straff för vapenbrott och attacker mot blåljuspersonal.

"Ingen ska attackera samhällets hjältar och komma undan med det!"

Sen beskrev han själva kärnan i sin nya tuffa syn på kriminalitet - det som han när jag intervjuade honom i Rosenbad fredags, strax före terrorattacken, kallade "det sossiga".

"Varje brottsling ska veta: Agerar du mot samhället och vår gemenskap, då jagar vi dig med allt vi har. Men har du sonat dina brott och vill lämna gängen, då ska samhället kliva fram och få in dig i gemenskapen igen. "

Stefan Löfven talade om sitt stora mål: Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. För honom hänger "Trygghet i en ny tid" - parollen för S-kongressen - i hög grad ihop med att människor får utbildning och jobb.

Då duger det inte, menar Löfven, att folk bara kräver sin rätt i välfärdsstaten. Alla måste göra sin plikt. Utbilda sig. Jobba. Det gäller såväl infödda svenskar som nyanlända flyktingar.

"Vi gör inte skillnad på människa och människa. Kan du jobba så ska du jobba. "

I Löfvens vision om ett Sverige som hänger ihop finns ingen plats för segregerade bostadsområden dominerade av kriminella. Eller skolor där barn delas in efter religion.

"Jag vill att alla barn ska ha rätt till en skola fri från religiösa inslag. Ingen ska någonsin tvingas bära slöja", sade Löfven.

Många ställer nog upp på statsministerns vision av Sverige.

Men det är en sak att tala inför en partikongress, få röda rosor och stående ovationer- en annan att omsätta vackra ord i praktisk politik.

Källa - 2017-04-09 16:58

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+