Sabuni Permanenta uppehållstillstånd är bättre

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sabuni Permanenta uppehållstillstånd är bättre - Partiledarkandidaten Nyamko Sabuni (L) tror att permanenta uppehållstillstånd för flyktingar skulle förbättra integrationen. Hon backar även från påståendet om att "mångkultur är inte något att eftersträva".

Om knappt tre veckor ska Liberalerna besluta vem som ska ta över partiledarposten efter Jan Björklund. De tre kandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson är nu ute på turné för att berätta om sina åsikter och visioner.

De senaste dagarna har fokus hamnat på Sabunis syn i migrationsfrågan. I en intervju som Expressen publicerade på nationaldagen sade den tidigare integrationsministern bland annat att "mångkultur är inte något att eftersträva", och att Ullenhag, som även han varit integrationsminister, blundar för problem som orsakats av flyktinginvandringen.

Men under fredagen och lördagen har hon i stället gjort uttalanden som gått i en mer generös riktning i flyktingfrågan. När Sabuni intervjuades i Ekots lördagsintervju sade hon att forskning visar att permanenta uppehållstillstånd förbättrar integrationen.

- Jag önskar först och främst permanenta uppehållstillstånd för flyktingar som kommer till vårt land. Om vi har tillfälliga uppehållstillstånd som förnyas vid flera tillfällen tror jag att vi gör de här individerna en otjänst och även samhället i stort, säger hon.

Sabuni sade dock inte att systemet med tillfälliga uppehållstillstånd - som infördes sommaren 2016 - ska bytas ut, men att frågan borde utredas.

På fredagen publicerade hon även en video på Facebook där hon säger att Expressen-artikeln är felaktig. I videon säger hon att hon "värnar flyktingars möjlighet att återförenas med sina familjer", och att hon inte velat utmåla en konflikt mellan Ullenhag och henne själv.

- Det här är svåra frågor som vi fortsatt kommer att behöva diskutera, och det vore bra om vi kunde göra det utan att ta meningar ur sina sammanhang för då riskerar bara tonläget att skruvas upp, säger hon i videoklippet.

Även Pehrson och Ullenhag intervjuades i Ekots lördagsintervju. Pehrson sade bland annat att hans prioritet är att öka tryggheten i Sverige. Lösningen är fler poliser och "massiva investeringar" i rättsstaten de kommande åren.

Han sade också att han kan tänka sig att strama åt försörjningskravet vid anhöriginvandring.

Flyktingar var tidigare undantagna från försörjningskrav vid familjeåterförening, men regelverket skärptes med den tillfälliga utlänningslagen från 2016. Den så kallade januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L är i viss mån en återgång till ett mer generöst system med fler undantag från försörjningskravet för personer som beviljats asyl.

Ullenhag sade att han vill sänka "det höga tonläget i svensk politik" och bidra till ett mer eftertänksamt samtalsklimat. Han fick flera frågor om situationen i Svalöv i Skåne, där Liberalerna tidigare i veckan beslutade att släppa fram ett nytt styre bestående av M, KD och SD.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm har sagt att partiets agerande i Svalöv är "fel och djupt beklagligt", men Ullenhag själv vill inte kritisera sina skånska partikollegor.

- Jag har inte pratat med partikamraterna i Svalöv. I grunden tycker jag inte att man ska bygga makt på ett parti som står väldigt långt från våra värderingar, varken på riksnivå eller på kommunal nivå, säger han.

Samtliga av de tre partiledarkandidaterna säger till Ekot att de kan tänka sig att ha liberala tjänstemän i regeringskansliet för att bättre genomföra de 73 punkterna i januariöverenskommelsen, något både L och C hittills avstått från.

De två partierna har båda backat i opinionen efter valet. Värst är situationen för L, som i den senaste upplagan av Svensk väljaropinion, som görs av Sifo/Ekot, får 3,9 procent av rösterna, och alltså hamnar under riksdagsspärren.

Enligt sammanställningen får S 26 procent, vilket är en tillbakagång med 2 procentenheter sedan valet. SD är i mätningen näst störst med 17,7 procent, följt av M med 16,7 procent och KD, som får 11,2 procent. I sammanställningen får C 8,6 procent, V 9,2 procent och MP 4,7 procent.

Liberalerna kommer att besluta om partiledarposten på sitt landsmöte den 28 juni.

Tf

Källa - 2019-06-08 18:59

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+