Säpo Kinas spionage mot Sverige ökar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Säpo Kinas spionage mot Sverige ökar - Kinas underrättelsearbete har ökat i Sverige och Säkerhetspolisen pekar ut flyktingar som en drabbad grupp.

- Vi är väl medvetna att Kina bedriver den här typen av verksamhet, säger Daniel Stenling, enhetschef på kontraspionage.

"Kalla kriget-mentalitet och politisk provokation", svarar företrädare för Kinas ambassad.

Flyktingar i Sverige från den kinesiska provinsen Xinjiang, uigurer, som TT har talat med berättar att de känner sig hotade av kinesiska myndigheter. Exakt hur Kinas verksamhet ser ut kan Daniel Stenling på Säpo inte berätta, men uigurer som grupp riskerar att utsättas eftersom de i Kina pekas ut som ett hot mot Kommunistpartiet.

- Vi har haft sådana utredningar och personer har dömts. Vi jobbar för att göra det svårt för Kina, och andra länder, att bedriva sin otillåtna underrättelseverksamhet i Sverige, säger Daniel Stenling.

Han poängterar att flyktingspionage är ett allvarligt brott som kan leda till att ett förtryck som någon flytt ifrån fortsätter i landet där man har sökt skydd.

- Det kan handla om forskare, journalister eller intresseorganisationer som hindras från att utöva de grundläggande demokratiska fri- och rättigheterna, vilket i grunden hotar den svenska demokratin.

Andra länders olovliga underrättelseverksamhet mot Sverige och personer i Sverige har enligt Säpo ökat generellt de senaste fem åren. Tre länder sticker ut: Iran, Ryssland och just Kina.

- I grund och botten handlar det om att få ett säkerhetspolitiskt övertag. Antingen genom att stärka sina egna intressen eller genom att försöka skapa osäkerhet och sänka den andra staten på något sätt utan att hamna i en öppen hård konflikt, säger Daniel Stenling.

Underrättelseverksamheten i Sverige ökar både vad gäller försök att värva personer som ska samla in känslig information och försök att hacka sig in i datasystem för att hämta information.

Senast 2018 dömdes en person för ha att spionerat på den tibetanska miljön i Sverige för Kinas räkning.

Enligt den kinesiska ambassaden i Sverige ingriper aldrig Kina i andra länders angelägenheter.

"Vi motsätter oss bestämt de ogrundade anklagelserna mot Kina av vissa svenska krafter och anti-Kina-element. De hittar på saker och dömer Kina utifrån ideologiska fördomar och politisk agenda", skriver företrädare för ambassaden i ett mejl till TT.

Såväl FN som människorättsorganisationer hävdar att personer från det muslimska minoritetsfolket uigurer fängslas i Kina på lösa grunder och på obestämd tid, ibland under tortyrliknande former. Kina säger att det som myndigheterna kallar utbildningscenter, och människorättsorganisationer benämner omskolningsläger, är ett sätt att stävja terrorism i regionen.

"Xinjiang tillhör Kinas inre angelägenheter och inga utländska påtryckningar kommer någonsin att tillåtas. Vi hoppas att vissa svenska krafter, media och människor kommer att respektera fakta, överge fördomar och titta objektivt och rättvist på terrorism- och avradikaliseringspolitiken i det kinesiska Xinjiang", skriver ambassaden.

Medier bör sluta att "överdrivet uppmärksamma" frågor rörande läget i Xinjiangprovinsen, anser ambassaden.

Enligt Daniel Stenling har Kina ett brett intresseområde i Sverige. Utöver spioneri mot flyktingar så har Kina stora intressen i tekniskt kunnande och vetenskap från både företag och universitet. Landet har även intresse av Sveriges ställningstaganden i politiska frågor, säger han.

- Det är ett hot mot Sverige om ett annat land försöker komma över vad vi är duktiga på, säger Daniel Stenling.

Företrädare för ambassaden säger att det i stället är svenska krafter som försöker påverka och hota Kina och blanda sig i landets angelägenheter.

I Sverige bor det omkring 2 000 uigurer.

Uigurer är en muslimsk folkgrupp varav de flesta bor i den kinesiska provinsen Xinjiang, i landets västra delar. Folkgruppen är förföljd både inom och utanför Kinas gränser, och miljoner sitter i dagsläget i kinesiska så kallade omskolningsläger.

Utvisningar av uigurer från Sverige till Kina stoppades i september 2018 då situationen förvärrades i Xinjiang-provinsen.

Sedan mars 2019 har uigurer flyktingstatus i Sverige, då Migrationsverket slog fast att det räcker att vara uigur för att riskera för förföljelse i Kina.

Tf

Källa - 2019-09-29 07:02

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+