SD vill nå makten med M och KD

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SD vill nå makten med M och KD - Inför valet 2014 försökte Jimmie Åkesson ragga LO-arbetare till Sverigedemokraterna.

Nu vill han nå makten tillsammans med fackets huvudmotståndare - Moderaterna och Kristdemokraterna.

- Vi skulle försöka driva en sådan regering mot mitten, inte mot höger, säger SD-ledaren.

På lördagen inleds SD:s kommun- och landstingkonferens i Västerås, där cirka 740 lokalpolitiker samlas. Där ska partiledaren Jimmie Åkesson tala, som ett avstamp inför andra delen av mandatperioden. När Aftonbladet träffar SD-ledaren menar han att partiet nu måste blicka framåt.

- Efter förra årets flyktingkaos hade det varit väldigt lätt för oss att säga "vad var det vi sa". Det har vi gjort en del men vi försöker också lyfta det som nu måste göras. Om hur vi, som sett problemen tidigare än alla andra, kan bidra.

"Är inom räckhåll"

Åkesson har tidigare sagt att han tror att SD kan få 30 procent av rösterna i nästa val. Han tror fortfarande att det är ett rimligt mål att bli största parti.

- Det är inom räckhåll, säger han.

Inför valet 2018 har alla partier i riksdagen sagt att man inte vill samarbeta med SD. Men Åkesson menar att framför allt M inte kommer ha något annat val än att förhandla med hans parti.

Under det senaste året har SD förändrat sin politik på flera områden, bland annat kring vinsterna i välfärden. Det har beskrivits som en sväng högerut för att närma sig M.

Men Åkesson håller inte med - trots att man på flera områden lagt sig närmare Allianspartierna.

- Däremot har vi ändrat oss lite grann när det gäller vinster i välfärden. Inte så mycket i hur vi ser på det, utan snarare om hur vi kan komma till rätta med de kvalitetsproblem som finns. Det gör vi inte genom att prata om vem som utför välfärden eller om ett företag gör vinst eller inte.

Åkesson säger att så länge kvaliteten är hög är vinsterna inget problem.

Besökte arbetsplatser

Inför valet 2014 besökte Jimmie Åkesson hundratals arbetsplatser i sin kampanj. Målet var att locka över LO-anslutna arbetare, som historiskt röstat på S, till SD. Men efter valet har flörtandet mot vänsterväljare ersatts med andra tongångar. Nu vill SD bilda en "mitten-höger"-regering tillsammans med M och KD.

Han tror inte att svenska löntagare har något emot att SD lagt sig närmare Allianspartierna.

- Vi är, om inte största parti, så näst störst i LO-kollektivet. Då får man utgå ifrån att de vill ha en regering med oss. Vi kommer inte stödja en M-regering villkorslöst. Den kommer i så fall ha SD-avtryck.

Medan SD:s stöd ökat bland LO-medlemmar är det få i arbetarkollektivet som vill rösta på M och KD, totalt bara 16,6 procent i senaste SCB-undersökningen.

Tror du verkligen LO-medlemmar vill se en regering med KD- och M-politik?

- Min ambition är att vara det sociala samvetet och det fördelningspolitiska inslaget i en sådan konstellation. Jag har lyft fram tre grupper: fattigpensionärer, barnfamiljer och offentliganställda. Det grupperna prioriterades inte av den tidigare Alliansregeringen. Vi skulle driva en sådan regering mot mitten, inte mot höger.

Både M och KD har tidigare varit med och sänkt ersättningen i a-kassan. Skulle ni kunna ställa upp på liknande förslag?

- Den M-ledda regering som tillträdde 2006 skar kraftigt i trygghetssystemen. Jag är väldigt kritisk till vad de gjorde. Några generella nedskärningar i välfärdssystemen vill vi inte göra, snarare tvärtom. Däremot vill vi koppla välfärden till medborgarskapet, så totalt behöver det inte bli mer pengar.

Om ni skulle hamna i eller stödja en M-ledd regering, vad kan du inte kompromissa om?

- Jag tror inte man kan tänka så om man vill ha politiskt inflytande. Så länge något utvecklas i rätt riktning är det bra. I sakpolitiken är jag beredd att förhandla om allt. Men det betyder inte att jag är beredd att sälja ut partiet.

Källa - 2016-10-28 06:40

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+