Se hetaste punkterna Flygskatt gör comeback?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Se hetaste punkterna Flygskatt gör comeback? - Flygskatten, familjeåterförening, förstatligande av skolan - en eventuell regering med S, MP, C och L har en lång rad svåra nötter att knäcka. Men enligt källor till flera medier - ännu obekräftade - finns överenskommelser på plats kring flera av dem.

Den var ett av de första offren i Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation, som röstades igenom i december. Från den 1 juli ska flygskatten avskaffas, enligt planen.

Men nu kan flygskatten vara på väg att göra en snabb comeback. Enligt en källa till Aftonbladet och uppgifter till DN, ingår det i en uppgörelse mellan de fyra partierna att flygskatten återinförs på samma nivå som tidigare.

Uppgiften om att en uppgörelse har tagits fram mellan S, MP C och L kom tidigt på fredagsmorgonen. Flera medier har rapporterat om en uppgörelse, som dock ännu inte bekräftats av partierna själva. Enligt medieuppgifterna ska också nämnda uppgörelse först godkännas internt av flera av partierna.

En fråga där Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet är överens är familjeåterförening, alltså att flyktingar som fått asyl i Sverige ska kunna återförenas med sina närmaste på svensk mark. Enligt Aftonbladets källa är detta en av punkterna där Socialdemokraterna nu har backat, vilket ska öppna för att fler flyktingfamiljer återförenas.

Möjligheten till familjeåterförening för den som beviljas asyl i Sverige begränsades kraftigt med den tillfälliga flyktinglagen, som infördes sommaren 2016. Lagen löper automatiskt ut sommaren 2019 om politikerna inte beslutar något annat.

En av Liberalernas hjärtefrågor: ta ansvaret för skolan från kommunerna och ge det åter till staten, där det låg innan den socialdemokratiska regeringen 1989 drev igenom att skolan skulle kommunaliseras - med Göran Persson som skolminister.

Men nu kan staten återta ansvaret för skolan. I den uppgörelse som L, MP, C och S uppges ha kommit fram till ingår att man ska genomföra en utredning om hur skolan kan förstatligas, enligt Aftonbladet.

En av Centerpartiets stora hjärtefrågor är att arbetsrätten ska luckras upp, för att skapa en mer flexibel arbetsmarknad. När Stefan Löfven (S) röstades ner som statsminister i december, uppges detta ha varit en av frågorna där C tyckte att S inte gick tillräckligt långt.

Men nu verkar en överenskommelse alltså vara på plats, efter att S enligt DN "sockrat budet med ytterligare kompromisser" - även om det än så länge är högst oklart vad detta sockrande innebär.

Även här finns medieuppgifter om att en överenskommelse är på plats, där S ska ha gått C tillmötes med ytterligare kompromisser. Det är dock även här oklart vad kompromissen ska innebära, men C vill att nybyggda hyresrätter ska slippa reglering på obestämd tid - och att den hyresgäst som vill ska ha rätten att sluta avtal med sin hyresvärd om att lämna regleringen.

Enligt SR Ekot innehåller uppgörelsen även ett införande av språkkrav för nya medborgare. Förslaget har länge drivits av L, bland annat i samband med valet 2002, men har inte funnits med bland Alliansens gemensamma program.

S föreslog förra året att det ska vara obligatoriskt för asylsökande att delta i språkundervisning och att samma språkplikt ska gälla för nyanlända som ansöker om försörjningsbidrag

Ekot uppger även att överenskommelsen innehåller ett förslag om stopp för nya friskolor med konfessionell inriktning. Detta är något som S gick till val på förra året. Partiet vill att befintliga religiösa friskolor antingen ska stänga eller ta bort de konfessionella delarna, vilket även V anser.

L vill att inga nya religiösa friskolor ska tillåtas och att lagstiftningen kring de befintliga skolorna ska skärpas. Förslaget har mött motstånd från KD, och fanns inte med i bland Alliansens gemensamma förslag inför valet. MP och C har tidigare inte stött förslaget om stopp för nya religiösa friskolor.

Ett annat förslag i uppgörelsen är skärpta straff för hedersbrott, enligt Ekot. Detta var något som fanns med i Alliansens så kallade reformagenda inför valet. Där ville partierna bland annat införa en egen brottsrubricering för hedersbrott och införa hedersmotiv som en särskild straffskärpningsgrund.

De här två förslagen finns även i Socialdemokraternas kriminalpolitiska program. Också MP ville i sitt valmanifest skärpa straffen mot brott med hedersmotiv.

Enligt Aftonbladet är en annan del av uppgörelsen förbud mot mobiltelefoner i klassrummen. Detta var något som fanns med i Socialdemokraternas valmanifest. Även L har krävt mobilförbud, men C och MP och har inte drivit frågan.

Enligt DN föreslår uppgörelsen att delar av Arbetsförmedlingens verksamhet privatiseras. I Alliansens valmanifest föreslogs att myndigheten helt skulle läggas ner, men i förslagen från S, MP, C och L ska Arbetsförmedlingen fortfarande finnas kvar som myndighet, men i begränsad form.

Arbetsförmedlingen ska ha kvar sin kontrollfunktion mot arbetssökande, och fortsatt jobba med arbetsmarknadspolitiska bedömningar och andra analysfunktioner, enligt DN.

DN skriver också att MP har fått igenom sitt krav på att stoppa vapenexporten till länder inblandade i Jemenkriget. Sverige har redan huvudsakligen stoppat vapenförsäljningen till Saudiarabien. Kvar är leverans av reservdelar och underhåll till tidigare levererat militärt materiel.

Uppgörelsen skulle innebära att även vapenexporten till Förenade arabemiraten avslutas.

Tf

Källa - 2019-01-11 12:46

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+