Skattehöjningar väntar i kommunerna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Skattehöjningar väntar i kommunerna - Kommunerna har det tufft, och många klagar högljutt över den ekonomiska bördan. Men för regionerna är det ännu kämpigare när den stora efterkrigsgenerationen börjar bli skröplig.

Nu väntar skattehöjningar i både kommuner och regioner.

Ekonomin blir allt kämpigare för kommunerna, ändå har det värst inte inträffat ännu, förklarar Annika Wallenskog, chefsekonom på Sverige Kommuner och Regioner (SKR).

- Alla kommuner effektiviserar, och 80 procent jobbar också med besparingar, det vill säga de minskar sin verksamhet. Cirka tio procent av kommunerna, eller 28 av 290, höjer skatten, enligt de preliminära uppgifter vi har nu.

Orsaken är de tunga bördor som stora barnkullar innebär, med kostnader för förskolor och skolor. En del av förklaringen till att barnaskarorna vuxit är den stora flyktinginvandringen för några år sedan. Ändå, kommunernas knipa är ännu inte alls lika allvarlig som regionernas, förklarar Annika Wallenskog.

- Regionerna får nu ta de ökade kostnader som de stora efterkrigsgenerationerna innebär, nu när de börjar bli gamla och få sjukdomar.

Visst, vi lever längre, men vi blir ofta sjuka då vi blir äldre, trots att stora folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

- Till exempel ökar cancersjukdomarna.

Det är ökade sjukvårdskostnader som nu kostar regionerna pengar.

- Kommunerna har inte fått känna på det ännu. Hemtjänst och äldreomsorg börjar inte kosta pengar förrän då de gamla passerat 80 år, och vi är inte där ännu. Men det kommer.

Nu står också både kommuner och regioner inför en avmattad konjunktur, vilket också gör att skatteunderlaget blir mindre.

- Skatteunderlaget har ökat snabbt de senaste åren, men det gör det inte längre, säger Annika Wallenskog.

Från årsskiftet träder ett nytt system för skatteutjämning i kraft, den nya så kallade Robin Hood-skatten. Pengar förs över från rika, tättbefolkade och socioekonomiskt starka kommuner och regioner till socioekonomiskt fattigare och mer glesbefolkade, så att de kan bedriva verksamheter som skola och äldreomsorg, trots att deras egen ekonomiska bärkraft inte räcker till. Systemet har funnits tidigare, men nu vässas det för att få mer effekt.

- De kommuner som har många äldre, och barn i förskolan, med långa avstånd, som tappar invånare, får mer pengar av kommuner med korta avstånd och som är socioekonomiskt starkare.

En helt ny parameter har lagts in i det nya systemet, berättar hon. Kommuner med stora utgifter för kommunal vuxenutbildning får nu mer.

- Man ville ha en utjämning för de kommuner som har haft en stor flyktinginvandring.

Det har ylats och klagats en del, bland annat från region Stockholm, som tyckt att regionen får betala för mycket. Andra, som vissa glesbygdskommuner, har tyckt att systemet är otillräckligt och att utjämningen blir för liten.

- Region Stockholm förlorar på systemet, men Stockholms stad tjänar på det, på grund av en del ändringar som gjordes i sista stund. Visst kan det finnas felaktigheter i systemet, men man försöker göra det så rättvist det går, säger Annika Wallenskog.

Ungefär 10 procent av kommunerna måste höja skatten, liksom fyra av de 21 regionerna. Uppgifterna är ännu preliminär, de definitiva skattetabellerna presenteras den 17 december. Siffrorna avser kronor och ören.

Danderyd +1,40

Ödeshög +1,00

Ydre + 0,60

Åtvidaberg + 0,44

Nässjö + 0,35

Uppvidinge + 0,39

Tingsryd + 0,93

Mörbylånga + 0,80

Mönsterås + 0,80

Emmaboda + 0,50

Hässleholm + 0,24

Vårgårda + 0,40

Grästorp + 0,42

Mark + 0,30

Mölndal + 0,25

Trollhättan + 0,80

Skara + 0,40

Skövde + 0,75

Falköping + 0,35

Storfors + 0,68

Hammarö + 1,50

Grums + 0,48

Timrå + 0,95

Robertsfors + 0,05

Bjurholm + 0,05

Malå + 0,05

Vännäs + 0,05

Åsele + 0,45

I region Västerbotten, i kommunerna Åsele, Robertsfors Nordmaling, Bjurholm, Vindeln, Norsjö, Malå, Storuman, Sorsele, Dorotea, Vännäs, Vilhelmina, Umeå, Lycksele och Skellefteå genomförs en skatteväxling på fem öre till regionen. Administration av kollektivtrafiken flyttas från kommunerna till regionen, vilket gör att skattepengarna följer med. Kommunskatten sänks med fem öre, medan den höjs med motsvarande i regionen. I vissa av dessa kommuner genomförs dessutom höjningar av skatten.

Skatten höjs också i

Region Östergötland + 0,85

Region Kalmar + 0,49

Region Halland + 0,58

Region Jämtland + 0,50

Kommunerna Ödeshög, Ydre, Åtvidaberg i Östergötlands län, liksom kommunerna Mörbylånga, Mönsterås och Emmaboda i Kalmar län, får därmed höjningar både kommunalskatt och av regionskatten.

Dessa kommuner sänker skatten:

Lidingö - 0,30

Håbo - 0,25

Orust - 0,25

Skinnskatteberg -0,05

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Rättad version: Rättar uppgift i faktarutan, gällande Skinnskatteberg, somsänkerskatten, och förtydligar att det handlar om en skatteväxling i Västerbotten som rör administration av kollektivtrafiken.

VD, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-12-06 07:48

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+