Smal biovår för svensk film

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Smal biovår för svensk film - På måndagen presenterade Svenska Filminstitutet de svenska filmer som biobesökare kan se fram emot under årets första månader. Tendensen att den smala filmen dominerar utbudet på vårkanten fortsätter. Sex av femton svenska filmer i vår är dokumentärer, och publikfriande storsatsningar lyser med sin frånvaro.

- Vi ska inte prata om publik och konstnärlig film. Svensk film ska hålla så hög kvalitet att många ska gå och se den, sa Svenska Filminstitutets vd Anna Serner, som inledde pressträffen.

Smalt eller ej - flera av de kommande svenska filmerna lyfter brännande ämnen. Två av dem utspelas med Peter Mangs dödsskjutningar i Malmö 2009-2010 som fond. Manuel Conchas "Den enda vägen" är en helt fiktiv historia som handlar om ett brödrapar vilkas liv kastas omkull när en av dem skjuts ned av en okänd gärningsman.

Manal Masris dokumentär "Brev till en seriemördare", som handlar om hur hennes 16-årige lillebror Kamal blir skjuten på väg till fotbollsträningen, känns nästan spöklikt aktuell. Samma dag som det blev känt att Masri skulle ge ut filmen skedde ännu en dödsskjutning i Malmö.

- Jag har känt att det perspektiv jag pratar om i filmen saknas. Därför har jag valt att berätta om det, säger hon till TT.

- Jag hoppas att vi blir mer kritiska till hur vi skildrar barn som blir skjutna. Varför ska etnicitet spela någon roll, varför sker alltid en stor diskussion om var han kommer ifrån eller om han var kriminell? Det är ett barn som har blivit mördat, skjutet. Det är helt absurt hur man misstänkliggörs.

Flera av filmerna handlar om kvinnor, och berättas av kvinnor. Katja Wiks satiriska relationskomedi "Exfrun", Emilie Lindholms skräckfilm "Rum 213", Rojda Sekersözs "Dröm vidare", om en tjej vars livsprioriteringar förändras när hon kommer ut ur fängelset, är tre exempel.

Amanda Kernell är ytterligare en kvinna som gör ett starkt avtryck bakom kameran i år. Förutom "Sameblod", om flickan Elle Marja som på 30-talet bryter med sin samiska identitet, har hon spelat in "I will always love you Kingen", om en nybliven pappa som lämnar sin partner och sitt barn och försvinner.

Finns det en gemensam röd tråd om skam och förlåtelse i filmerna?

- Jag skriver manifest för mina filmer, och i båda filmernas manifest står det att kameran och publiken ska stå på svikarens sida. I "Sameblod" är det otroligt mycket mer komplext, men jag tycker det är intressant att skildra människor som inte är rena hjältar, säger Amanda Kernell.

"Småstad" av Johan Löfstedt. Fyra syskon omvärderar sina livsval och relationer efter sin fars död. Löfstedt använder sig av sina släktingar och av dokumentärt material i sin fiktiva film. Biopremiär: 20 januari.

"Exfrun" av Katja Wik. Tre kvinnor och tre relationer - i Katja Wiks långfilmsdebut samsas flickvän, fru och exfru i en satir om relationer och rollerna inom dem. Biopremiär: 17 februari.

"Rum 213" av Emilie Lindblom. Tre tjejer som råkar ut för rysligheter på sommarkollot. Bygger på Ingelin Angerborns bok. Biopremiär: 24 februari.

"Systrar bakom galler/Prison sisters" av Nima Sarvestani. I Nima Sarvestanis "Frihet bakom galler" skildrades de afghanska kvinnofångarna Sara och Najibehs öden. Nu är Sara fri, men får plötsligt höra rykten om att Najibeh skulle vara död. Vad har hänt? Biopremiär: 3 mars.

"Sameblod" av Amanda Kernell. Filmen om den samiska flickan Elle Marja, som bestämmer sig för att bryta med sitt samiska ursprung på 30-talet, har redan satt sitt avtryck i filmfestivalsammanhang. Biopremiär: 3 mars.

"Filmen om Badrock" av Mats Jankell. 1986 drog Björn Skifs ihop ett artistgäng i Borgholm på Öland, inspirerad av en brittisk musikdokumentär. Badrock var fött, och här berättas dess historia. Biopremiär: 7 mars.

"Citizen Schein" av Maud Nycander. Harry Schein kom till Sverige som ensamt flyktingbarn men växte upp till att bli en av de mest inflytelserika och omtalade personerna inom kultur- och medie-Sverige. Biopremiär: 10 mars.

"Den skalliga primadonnan" av Fredrik Egerstrand och Tintin Anderzon. En dokumentärfilm om Kim Anderzon, som blev en av Sveriges främsta skådespelare och en feministisk förebild. Biopremiär: 10 mars.

"Dröm vidare" av Rojda Sekersöz. Mirja kommer ut ur fängelset och måste finna sin plats i tillvaron. Det blir svårare än hon hade trott. Biopremiär 17 mars.

"Brev till en seriemördare" av Manal Masri. 2006 skjuts den 16-årige Kamal Masri på väg till fotbollsträningen. När hans syster Manal får veta att Peter Mangs kan ha haft att göra med mordförsöket, skriver hon ett brev till honom. Biopremiär 24 mars.

"I called him Morgan" av Kasper Collin. Mitt under en snöstorm 1972 skjuts jazzmusikern Lee Morgan ihjäl på en bar i New York - av sin fru. Kasper Collins film skildrar två udda människoöden. Biopremiär: 31 mars.

"Den enda vägen" av Manuel Concha. En maskerad man skjuter ihjäl människor med utländskt utseende i Malmö. Bröderna Alex och Michels liv förändras för alltid. Biopremiär 7 april.

"Stockholm my love" av Mark Cousins. Den brittiske filmskaparen hyllar Stockholm med en fiktiv historia där en arkitekt (Neneh Cherry) bearbetar traumat efter en bilolycka. Biopremiär: I vår.

(Observera att premiärdatum kan komma att ändras. )

Källa - 2017-01-16 16:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+