Splittrat inom S Man kan inte ha vidöppna gränser

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Splittrat inom S Man kan inte ha vidöppna gränser - När Sverige nu lägger flyktingpolitiken på EU:s miniminivå är ett av argumenten att åtgärden är tillfällig. Men flera ledande skånska socialdemokrater vill permanenta åtstramningarna. Samtidigt kräver höga S-namn att reglerna mjukas upp i förtid.

Tillfälliga uppehållstillstånd och kraftigt begränsad anhöriginvandring ska leda till att färre flyktingar och migranter söker skydd i Sverige.

Så löd argumentationen när riksdagen nyligen röstade igenom regeringens flyktingåtstramningar, som till stor del bygger på en blocköverskridande överenskommelse från i våras. Lagen är tillfällig och upphör att gälla om tre år.

Men flera starka S-toppar vill att Sveriges förhållandevis generösa asylregler läggs på sophögen för gott. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö och suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse, säger att Sverige behöver ett nytt asylsystem för att undvika en återupprepning av höstens rekordökning av antalet asylsökande.

-  Jag är övertygad om att regeringen fattar beslut som gör att vi inte åter måste ta emot en väldig massa människor på väldigt kort tid. Både de skärpta asylreglerna och gränskontrollerna kommer att finnas kvar parallellt under lång tid, säger hon till Sydsvenskan.

Andra tunga S-namn i Skåne är inne på samma linje. Tonka Frodlund, suppleant i partistyrelsen och ordförande för Socialdemokraterna i Helsingborg, tror inte heller på en återgång till den permanenta lagstiftningen.

-  Man kan inte ha vidöppna gränser hur som helst. Vi kan inte ge permanenta uppehållstillstånd på löpande band, säger hon till Sydsvenskan.

Samtidigt påpekar många att målet med asylåtstramningarna nåddes redan under början av året. Då sjönk antalet nya asylsökande i Sverige till rekordlåga nivåer - till och med lägre än den gräns som migrationsminister Morgan Johansson (S) i höstas kallade hanterbar.

Därför bör asylåtstramningarna rivas upp redan innan de tre åren hunnit passera, menar tunga S-namn.

- För mig är det viktigt att lagstiftningen ska gälla som längst i tre år. Redan idag kan vi påbörja arbetet med att upphäva delar av den hårdare migrationspolitiken som är beslutad, säger Veronica Palm, S-ordförande i Stockholm till Ekot.

Också Sören Juvas, ordförande för HBT-Socialdemokrater och Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet, vill att åtstramningarna skrotas i förtid.

- Jag tycker inte att tillfälliga uppehållstillstånd är bra, jag tycker inte att det är bra att familjer blir splittrade, säger Sören Juvas till Ekot.

Morgan Johansson har hela tiden sagt att även om de nya asylreglerna är tillfälliga, så krävs särskilda förutsättningar för att de inte ska förlängas. Som exempel har han nämnt mer enhetliga yttre gränskontroller inom EU och ett förverkligande av EU:s omfördelningssystem för asylsökande - en åtgärd som flera EU-länder inte vill ha.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han inte vet hur de svenska asylreglerna kommer att se ut efter sommaren 2019.

- Jag vet inte. Det går inte att säga än. När den här tiden har gått, då vet vi hur förutsättningarna ser ut, säger han till Ekot.

Källa - 2016-07-05 10:04

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+