Statsvetare MP blir mer likt andra partier

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Statsvetare MP blir mer likt andra partier - Att sitta i regering innebär en hel del uppoffringar. Det är det konflikten handlar om, anser Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet.

- Min bedömning är att MP kanske varit mer regeringsdugligt än vad många väntat sig. Trots många eftergifter i regeringen har man ändå kunnat hålla ihop partiet. Det här är ytterligare ett uttryck för det.

Han menar också att det inte är märkligt att konflikten slutar med att enskilda tvingas kompromissa om sin övertygelse.

- Det måste närmast fungera så om partiväsendet ska upprätthålla sin funktion, säger han.

Konflikten är ett exempel på hur den gamla traditionen inom partiet om att bejaka olika åsikter kommer i klinch med strävan efter inflytande och de då nödvändiga kompromisserna, anser Niklas Bolin, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

- Jag tror att det finns mycket delade meningar om detta i partiet. Vissa ser nog behovet av att vara mer centralstyrda och att kunna vara mer flexibla för att kunna driva igenom politik. Men så finns ett äldre garde som tycker att partiet förlorar sin själ.

Niklas Bolin har däremot svårt att tro att uppgörelsen i riksdagen kommer att få några stora konsekvenser på nästa års partikongress.

- Den pragmatiska falangen som leder partiet är stark. Och det är ett år före ett val och vi har redan sett ett partiledarbyte under mandatperioden.

- Det blir intressant att se hur man jobbar med frågan om centralstyrning och flexibilitet i fortsättningen. Blir man ytterligare mer lik de andra partierna eller förblir man ett parti som tycker att medlemsinflytande och interndemokrati är viktiga värden.

I våras avgick bostadsminister Mehmet Kaplan efter en debatt om kontakter med extrema grupper. Samtidigt drog en kandidat till partistyrelsen tillbaka sin kandidatur efter att han vägrat ta en kvinna i hand.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin ställde sina platser till förfogande efter turbulensen. Det ledde till att Romson ersattes av Isabella Lövin.

Samtidigt finns kritik mot toppstyrning och mot regeringskompromisser som gjorts om skärpt flyktingpolitik, försäljning av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet, värdlandsavtalet med Nato och sänkt effektskatt för kärnkraftsindustrin.

Därtill kommer bakslag om Bromma flygplats och motorvägsprojektet Förbifart Stockholm.

Fyra av partiets 25 riksdagsledamöter deltog, fram till på torsdagen, inte i riksdagsgruppens möten eller arbete.

På torsdagen meddelades att de miljöpartistiska riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Jabar Amin, Valter Mutt och Annika Lillemets nu är tillbaka i arbetet.

I valet 2014 fick MP 6,9 procent av rösterna. I en opinionsmätning från DN/Ipsos på fredagen var stödet 4 procent.

Källa - 2016-12-15 20:23

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+