Stopp för asylbeslut med åldersbedömningar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stopp för asylbeslut med åldersbedömningar - Migrationsverket väntar med samtliga beslut i de ärenden där asylsökande kan behöva åldersbedömas på medicinsk väg.

Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets vikarierande generaldirektör, säger att alla ärenden där medicinsk åldersbedömning behövs kommer att skjutas fram till dess att Rättsmedicinalverkets nya metoder finns på plats. I fall där den asylsökande inte uppgivit sin ålder trovärdigt ska den sökande få frågan om denne vill genomgå en medicinsk åldersbedömning.

Enligt Mikael Ribbenvik gäller stoppet under en kort tidsperiod.

- Det är så nära att det (Rättsmedicinalverkets nya sätt att arbeta) sätts i sjön så då väntar vi i de ärenden där det behövs, och inte annars, säger Mikael Ribbenvik till TT.

- Om det finns ett nytt bevismedel som inom rimlig tid kan användas, så ska man avvakta det, tillägger han.

Det är oklart hur många ensamkommande asylsökande barn och ungdomar som berörs, det kan vara alltifrån 3 000 upp till 14 000, enligt verket.

Beslutet, som lades ut på Migrationsverkets hemsida på lördagskvällen, innebär inte ett totalt stopp för asylbeslut för ensamkommande.

- Är det så att det inte behövs en medicinsk åldersbedömning, kanske för att du kan göra din ålder sannolik genom id-handlingar eller på annat sätt, då väntar vi inte. Då fattar vi beslut i ärendet, säger Mikael Ribbenvik.

TT: Varför tas beslutet just nu?

- Att det kom just i dag är för att det kom massa ryktesspridningar om det i dag.

Migrationsministern Morgan Johansson kommenterar inte Migrationsverkets beslut att tillfälligt stoppa åldersbedömningar.

- Det här är ju Migrationsverkets beslut så det är deras fråga som de får kommentera, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Morgan Johansson.

Rättsmedicinalverket kommer att starta verksamheten snart.

- Vi kommer att börja göra åldersbedömningar i mars. Fram tills nu har det inte funnits något samarbete på det här sättet. Nu beställer Migrationsverket åldersbedömningar av oss, säger Helena Norman, kommunikationschef på Rättsmedicinalverket till TT.

Den asylsökande eller dennes gode man har tidigare fått ordna en medicinsk åldersbedömning på egen hand, antingen via kommunal eller privat vård.

- Nu får man helt enkelt ett erbjudande att komma till oss, säger Norman.

Åldersbedömningarna görs inte av Rättsmedicinalverket utan upphandlas. Den upphandlade kapaciteten ska vara minst 500 åldersbedömningar varje månad i respektive sjukvårdsregion. Det finns sex regioner vilket innebär att det i teorin kan bli möjligt att åldersbedöma minst 3 000 personer per månad.

I varje åldersbedömning ingår två undersökningar, dels en magnetkameraundersökning av knäled, dels en röntgenundersökning av visdomständer.

Att undersöka knäleden kostar 1 100-1 280 kronor per gång i de olika regionerna medan en tandundersökning kostar 1 500-1 900 kronor.

Källa: Rättsmedicinalverket

Källa - 2017-02-18 19:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+