Stor ökning av anmälningar mot Migrationsverket

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stor ökning av anmälningar mot Migrationsverket - Antalet JO-anmälningar mot Migrationsverket har växt med 255 procent på tre år, visar nya siffror. Många fall handlar om åldersbestämningar av ensamkommande, även om långa handläggningstider för anhöriginvandring dominerar.
- Ärenden har blivit liggande i två år eller mer, säger Lina Forzelius på JO.

Justitieombudsmannen (JO) har tidigare riktat hård kritik mot myndigheten, men trots detta fortsätter väntetiderna på uppehållstillstånd för anhöriga att vara långa.

I somras skrev SvD om den akuta situationen och läget har inte förbättrats. Under 2016 gjordes 8 150 JO-anmälningar mot bland annat kriminalvård, polis och socialtjänst. Av dem föll 789 under kategorin "utlänningsärenden", visar siffror SvD tagit del av.

Av dessa rör 759 anmälningar Migrationsverket mot 455 för 2015 - en ökning med nästan 67 procent på ett år. För 2014 låg motsvarande siffra på 214 anmälningar vilket är en ökning med drygt 255 procent de senaste tre åren.

En majoritet av ärendena handlar om långa väntetider på uppehållstillstånd för anhöriga och familjemedlemmar till personer som redan befinner sig i Sverige.

Väntetider på två år är inte ovanligt och Lina Forzelius, byråchef på JO, menar att situationen är allvarlig.

- Vi har nyligen remitterat fem ärenden som gäller långsam handläggning, där fall blivit liggande i upp till två år utan att några åtgärder vidtagits. Där har vi begärt in skriftligt svar från Migrationsverket om vad som hänt, säger hon.

Hon poängterar att JO redan lämnat en skrivelse till riksdag och regering kring problematiken och menar att myndigheten brottas med en svår situation som förvärrats sedan det stora antalet asylsökande kom förra hösten.

- De har anställt nya handläggare och mycket nytt folk men det tar tid att lära upp dem. Nyligen kom det en utredning som visar att besluten inte håller tillräckligt hög standard, vad man än vidtar för åtgärder så tvivlar jag på att det finns någon universallösning som kommer att gå snabbt, säger hon.

Migrationsverkets biträdande operativ chef, Veronika Lindstrand Kant, säger att myndigheten själv inte är nöjd med handläggningstiderna.

- När det gäller asylärenden ska de ärenden som inkom 2016 avgöras under året, målsättningen är att vi ska vara nere i mer rimliga handläggningstider någon gång i höst.

I januari i år hade Migrationsverket 69 300 anknytningsärenden på sitt bord som fortfarande inte avgjorts. Myndigheten har bland annat anställt ny personal för att få bukt med problemen, men väntetider på två år är inte acceptabelt, säger Lindstrand Kant.

- Det här är absolut inga tider vi är nöjda med. Ambitionen är att få ner väntetiderna till 2018, men det tar ett tag att jobba ikapp. Det handlar om att hitta ett bättre arbetssätt och försöka jobba med både äldre och nyare ärenden samtidigt.

Långa handläggningstider är bara ett av problemen myndigheten brottas med. Migrationsverket har själv granskat 400 av de beslut som fattades i fjol för att se över kvaliteten och i hälften av fallen var inte utredningarna kompletta, enligt en rapport som Kaliber i Sveriges radio rapporterar om. I många beslut hittades brister i asylutredningen och 40 procent av besluten ansågs inte "tillräckligt begripliga".

- En orsak kan vara att vi har ganska många nyanställda handläggare som fortfarande är oerfarna. Där kommer vi att arbeta med kompetensutveckling för att de ska bli mer säkra i sin roller, säger Veronika Lindstrand Kant.

Under 2015 ansökte över 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige, motsvarande siffra för 2016 låg på 2 199 personer. Samtidigt har JO-anmälningar som rör åldersbedömningar av ensamkommande barn och unga ökat det senaste halvåret.

- Det handlar om att man uppfattar det som att Migrationsverket skriver upp personers åldrar när de fattar beslut, oavsett hur unga de är om de saknar pass och identitetshandlingar, säger Lina Forzelius på JO och tillägger:

- Vi har varit på en inspektion i Malmö men inte bestämt hur vi ska gå vidare med de fallen ännu.

Totala antalet JO-anmälningar de senaste tre åren; 2014: 7 310
2015: 7559 och 2016: 8 150

I kategorin "utlänningsärenden", faller bland annat klagomål mot Migrationsverket, gränspolisen och en del kommuner. Det kan handla om långa handläggningstider, verkställighetsärenden eller folk som fått avslag på sina visum. Under 2016 fick JO in 789 sådana anmälningar, mot 485 för 2015 och 228 för 2014.

Av dessa riktades 759 klagomål mot Migrationsverket för 2016, 455 för 2015 och 214 under 2014.

Källa: Justitieombudsmannen (JO)

Källa - 2017-02-02 05:48

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+